-----------------------------------
Armand Popa
22 Mar 2024 17:08


-----------------------------------
Mul&#539;umesc, domnule Mircea. Spor este, portofel să am ... Colectarea meteoritilor pare a fi un drog destul de afurisitt. Cu cât mă documentez mai bine, cu atât îmi doresc exemplare din diferitele căderi :)

Mi-am amintit că am vizitat un observator astronomic &#537;i acolo era expus un meteorit. Am aflat că este o bucată din meteoritul Gibeon, a&#537;a că acum, prins de febra colectării, cu prima ocazie am achizi&#539;ionat un gram &#537;i jumătate din acel meteorit, adica din acea cădere. 

Meteoritul Gibeon este un meteorit care a căzut în vremuri preistorice în Namibia. A fost numit după cel mai apropiat ora&#537;, Gibeon.
Meteoritul a fost descoperit de poporul Nama &#537;i a fost folosit de către ace&#537;tia pentru a confec&#539;iona unelte &#537;i arme.
În 1836, căpitanul englez J. E. Alexander a colectat mostre de meteorit în apropierea râului Fish &#537;i le-a trimis la Londra. Acolo, John Herschel le-a analizat &#537;i a confirmat în scris pentru prima dată natura extraterestră a materialului.
Meteori&#539;ii Gibeon sunt compu&#537;i dintr-un aliaj de fier &#537;i nichel care con&#539;ine cantită&#539;i semnificative de cobalt &#537;i fosfor.