-----------------------------------
zoth
24 Mar 2024 16:04


-----------------------------------
Catalin, elicoidul nu a fost infiletat cu decalaj, asa credeam si eu initial dar nu a fost asa. Problema in sine provine de la diferenta de focala dintre cele doua obiective pentru ca in teorie e usor sa faci doua cu aceeasi focala dar in practica e mai greu daca nu imposibil.
In cazul binoclului de fata obiectivul canalului stang are o focala cu 1mm mai mare decat cel de pe canalul drept, dar din lipsa de atentie la fabricatie in loc sa fie montat mai sus in tub, a fost montat mai jos iar diferenta de focale in loc sa se anuleze, s-a dublat.
Marea majoritate a binoclurilor au zona din fata filetata pe o lungime mai mare astfel incat egalizarile astea sa fie posibile.
Cel mai batran binoclu care mi-a trecut prin mana si care avea rezolvata aceasta problema din fabricatie a fost un Hensoldt Wetzlar din 1905. Diferenta de focala in cazul lui era de vreo 4mm daca imi aduc aminte bine.
Ce am facut in cazul de fata? Am scos ornamentul exterior de pe tubul stang, am desfiletat inelul de blocare a celulei obiectivului, am scos celula cu obiectivul de pe tub si in spatele lui am gasit un inel reglabil pe filet pe care se aseaza celula obiectivului.
Prin incercari succesive am reglat acest inel incat sa ajung cu focusul egal pe ambele canale. Din 4 incercari am fost gata.
Trebuie sa mai spun ca obiectivele acestui binoclu nu au excentric deoarece alinierea se face din prisme dupa model Bausch&Lomb.