-----------------------------------
zoth
25 Mar 2024 19:20


-----------------------------------
Daniel, inca nu pot confirma daca are sau nu, inca nu am ajuns acolo dar ... urmeaza. Ce-i drept am avut la un moment dat senzatia asta dar nu pot baga mana in foc. Oricum am sa revin ...

Si daca prima problema semnalata era vizibila cand te uitai la binoclu, a doua a fost vizibila cand te uitai prin binoclu. Asadar am dat cupele de cauciuc jos de pe oculare si am observat primul aspect al problemei: cercurile imaginii de pe cele doua canale aveau diametre diferite. Cercul imaginii de pe canalul drept avea un diametru mai mic si in domeniul de reglaj dioptric era vizibila limita de camp (diafragma) relativ bine definita in timp ce pe canalul stang cercul imaginii parea mai mare si cu contur difuz indiferent de reglajul dioptric.
Un alt aspect: daca montam cupele de cauciuc pe oculare, la inaltimea lor nu mai vedeam tot campul.
Daca le pliam pierdeam referinta de asezare a ochilor, chestie care nu-mi place deloc, iar daca ma apropiam mai mult de cupele pliate ca sa-mi pot gasi referinta de asezare, aparea efectul de tunelare (acela in care incepi sa vezi interiorul ocularului in campul vizual).
Am cautat pe net formula ocularelor si o pun mai jos. Daca inteleg bine desenul, diafragma de camp pare fixa in timp ce ocularul este evident mobil. Asta ar explica comportamentul observat pe canalul drept.
Problema de pe canalul stang se va elucida numai cand voi extrage ocularul respectiv afara.