-----------------------------------
zoth
26 Mar 2024 15:40


-----------------------------------
Hai ca nu va mai tin, am avut de rezolvat niste urgente ..
In situatia descrisa mai sus m-am gandit initial la solutia unor diafragme mobile dar ma incurca cea fixa de pe canalul drept si acele frezari oblice din capetele portocularelor. Acolo se afla cate o prisma cu muchia iesita un pic prin acea frezare. Asa ca am zis sa nu inventez eu apa calda ci sa fac niste diafragme cu deschidere corecta pe care sa le lipesc peste cele vechi. Am decupat manual noile diafragme din tabla de alpaca de 0,2mm pe care apoi le-am vopsit si le-am aplicat cu silicon peste cele vechi.
Ce a iesit vedeti in imaginile de mai jos.
Noile diafragme sunt usor mai mici decat cele vechi pentru a evita muchiile duble la suprapunere si tot felul de reflexii nedorite. Noul camp este limitat undeva la 62-62,5 grade si cu ocazia asta am scapat si de zona pe care nu puteam sa o vad din cauza cupelor prea inalte de la oculare si care oricum nu era corectata stralucit.
Acum cercurile de imagine sunt perfect egale iar diafragma de camp se vede corect pe domeniul de reglaj dioptric, la fel pe ambele canale. Parca e alta viata!
Nu voi incheia cu (va urma) ci cu (posibil va urma) deoarece trebuie sa verific si problema semnalata de Daniel.