-----------------------------------
hpavictor
26 Mar 2024 19:02


-----------------------------------
Probabil ca orice ocular zoom reprezinta un compromis constructiv dupa pret , culoare , greutate sau raport focala minima-maxima  ,  am putea face un mic clasament : 
locul 3 - zoom cu raportul de 1/3 de calitate medie  ( spre exemplu 8/24 mm Baader Hyperion sau Pentax XL 8-24 mm  ) 
locul 2 - zoom cu raportul de 1/3 low cost  ( spre exemplu  10/30 mm Svbony SV170 sau 7,2 mm - 21,5 mm Skywatcher Hyperflex )
locul 1 - zoom cu raportul de 1/2  scumpe dar bune ( spre exemplu 25 -50x Leica APO-Televid Aspherical )
Eu am ales zoom-ul Pentax 8/24mm dupa ce am studiat review-uri disponibile pe net .
Pentax nu este o firma foarte ieftina , dar nici foarte scumpa . 
Controlul calitatii este cel putin decent la produsele lor fiind fabricate in Japonia .. 
Zoom-urile de la Nikon , Meopta , Kowa , Zeiss sau Leica costa foarte mult si ofera in plus doar un camp mai mare decat Pentax .
Dacă vă gândi&#539;i la zoom-ul Pentax mai mult ca la un zoom de 8-20 mm în termeni practici de camp vizual &#537;i adaug un ocular decent cu lungime fixă &#8203;&#8203;cu câmp larg de 22 mm până la 30 mm sau mai mare pentru o marire  redusă pentru observatii Deep Sky Object - DSO ( mi-a atras atentia Tele Vue - 31 mm Nagler Eyepiece Type 5 , dar costa infiorator si este pe 2"  ) , este posibil să reusesc obtinerea unei calitati optice foarte bune , cu bani relativ putini ( in comparatie cu Kowa , Leica sau Zeiss ) . 
Asa cum am scris anterior , pentru observatii planetare m-am gandit la un barlow 3x de la TeleVue , este considerat cel mai bun barlow disponibil ... 
Asta a asta in spatele initiativei mele de achizitiona acest Zoom Pentax XL 8-24 mm , dar nu in ultimul rand am cautat distribuitorul Pentax din Romania , iar oferta lor ( in anul 2022 ) a fost cu 35% mai buna decat cea a magazinelor de pe net .