-----------------------------------
iulian90
30 Mar 2024 19:09


-----------------------------------
In ultimele doua saptamani am tot observat cometa cu telescopul de 245mm si devine din ce in ce mai luminoasa iar coada se vede din ce in ce mai bine in telescopul de 245mm (desigur doar partea cea mai luminoasa din coada). Si chiar in binoclul 10x50 am zarit coada la limita vizibiltatii, mai ales dupa lasarea intunericului. Coama si capul cometei se vad foarte luminoase, de un verde-galbui in telescopul de 245mm si un gri-verzui in binoclul 10x50. Am incercat sa o observ si cu ochiul liber insa fara succes. 

Maine sa fim pe faza ,daca vremea ne va permite, caci cometa se va apropia foarte mult de steaua Hamal/ Alpha Arietis (in constelatia Berbecul) ,la numai 15', adica egal cu jumatate din diametrul discului selenar de exemplu, la ora 19. Desigur ca la minimul conjunctiei distanta dintre intre astri va fi de numai 6-7' dar minimul va fi pe timpul zilei, la ora 14 deci nu va fi vizibil de la noi, poate din America sau Asia de Est, Australia etc. 

Aseara am facut si o serie de 51 cadre de 25s expunere la cometa, cu camera Canon 450D si teleobiectivul foto Seimar 500mm f/8 pe montura ecuatoriala, fara ghidaj. 
In imagine am scos in evidenta si coada ionica care este dreapta, lunga, de forma conica subtire, pe langa coada de praf care este mai scurta ,groasa ,difuza si putin curbata.