-----------------------------------
tudor
21 Apr 2024 18:36


-----------------------------------
Eu am avut unul (dar nu din seria Deluxe, parca era 11x56), luat direct din USA .
Era decent, dar nu sa ma surprinda asa cum m-a surprins APM (chiar daca nu e ED).
APM are zona de claritate mult mai mare; cand l-am pus la ochi, am vazut clar mult mai multe stele; a fost ca un "wow', ce de stele au aparut; asta comparat cu Oberwerk si  Delta 10x50 ED.

Eu as merge tot pe APM; la un moment dat a avut la vanzare Tudor, 25x110 cu pret super decent (oricum si acum la APM e cu 695 Euro.

Dar atentie, 25x100 necesita trepied; nu se poate tine in mana.

Da, APM 28x110 l-am retras de la vanzare si am reinceput sa il folosesc la observatii astronomice mai intens. Dragoste la a doua vedere :) Am ni&#537;te rapoarte de observatii cu el in topicul "Observa&#539;ii cu binoclul". Este un instrument foarte luminos. Are o putere suficient de mare pt un binoclu, pastrand în acela&#537;i timp &#537;i un camp vizual real generos. Eu îl folosesc doar la astronomie. Fiind un binoclu îl folosesc la observatii de camp larg. Apertura mare si focala scurta dezvolta ceva aberatii cromatice, dar vizibile doar terestru in contralumina. La DSO in schimb nu se observa aberatii. Imi place ca este clar din centru până aproape de margini. Cu apertura lui de 110mm este binoclul testat de mine care captează cea mai multă lumină. Excelează in observarea obiectelor foarte difuze si extinse. Necesita o montura înaltă sau o montura paralelogram. Bineîn&#539;eles, ca orice pe lumea asta, nu este perfect, avand si "bube", mai ales mecanice. Dar cu putina interven&#539;ie se pot ameliora. 
Per total am învă&#539;at să îmi placă simplitatea lui optică, cu puterea fixă si fără prisme diagonale. Acest lucru ii conferă un avantaj important în transmisia luminii, având mai pu&#539;ine treceri aer/sticlă decat are un binoscop.