-----------------------------------
tudor
27 Apr 2024 08:57


-----------------------------------
Pereche oculare Leica 10x/23
Acum cateva zile mi-am cumparat SH un stereomicroscop Leica (un model destul de nou). Are o superba tridimensionalitate a imaginii, fiind foarte util la mineralogie, insecte etc. Are ca sursa de lumina un bec halogen ce trimite lumina prin doua fibre optice in tuburi articulate. Aceste brate se pot pune in orice pozitie vrem sa fie sursa de lumina. (se vad si in pozele cu ocularele, care sunt luminate cu aceste brate cu fascicule de lumina)
Dar achizitionarea a fost si pentru perechea de oculare cu care a venit microscopul. Ocularele Leica 10x/23, cu focala 25mm si camp vizual de 52 grade. Ocularele au o distanta de privit foarte mare. Au un sistem de reglare al dioptriei prin rotire. Tot cu aceasta reglare se poate ajusta claritatea marginii fieldstopului. Eu am reglat-o cum imi place mie, cu fieldstopul foarte taios si clar.  Ocularele au diametrul bariletului de 30mm, cu putin mai mic decat standardul de astronomie 1.25". Asa ca perechea de oculare am folosit-o cu adaptoare pt binoscopul Fregata. Primele impresii sunt pozitive. Claritatea pe centru, data de rezolutie si contrast e superba. Nu are flat field, avand o mica scadere treptata a claritatii catre margini, dar nu atat de mare ca sa deranjeze. (se vede ca sunt gandite pt microscopie pentru ca pe microscop claritatea este pana pe margini). Perechea de oculare inca este in teste pe binoscop si luneta si voi revenii cu mai multe concluzii.  
Pana atunci pun cateva poze cu frumoasele oculare: