-----------------------------------
Mircea Pteancu
28 Apr 2024 19:30


-----------------------------------
Iulian

Felicitari pentru modificarea cu succes a noului tau telescop !
Pare prematur dar din descrierea detaliata am inteles ca ai facut totul ''ca la carte''. Telescopul acesta va fi foarte bun si ai sa vezi ce drag ai sa prinzi de el.
Parametrii telescopului tau de 130x900mm sunt foarte apropiati de cei ai lui ''Ratusca cea urata'' de 125x865mm a mea. Si reflectorul meu are obstructionare de 28% dar asta nu il impiedica sa rezolve stele subarc de 0,9'' cum sunt STF 2 si STF 13 din Cefeu. Si sa separe 52 Ori, Eta Ori, 32 Ori +++
Timpul de racire este un moft de vreo 20 minute. Pana ce imi desfasor zorzoanele ( oculare, cautatoare, atlas, jurnalul, creioanele), telescopul se aclimatizeaza ''bun pentru observatii''. In conditiile in care este ''animal de curte''( mai exact, de garaj).
In conditii de transparenta buna vei putea trece binisor de magnitudinea 12 cu acest telescop, la marire mare.
Acest lucru se confirma prin rezolvarea stelelor din haloul roiului globular M13, care sunt in jur de 13mv. Ceea ce ''Ratusca'' mea reuseste. 
Astept cu mare interes sa citesc despre ''prima lumina'' prin ''Le chevalier noir''. Mi se pare ca suna mai bine numele in franceza. Engleza imi provoaca deja o usoara greata dupa ce a fost spurcata in toate felurile  de  romglezi. 
Cer senin, Mircea