-----------------------------------
valy
27 Mar 2008 18:00


-----------------------------------
Ca sa fac o aroganta, vorba personajului, iau un tele si fac panoramice si obtin si wide. Asta merge in foto, dar aici nu stiu, o fi incercat cineva? Trebe rabdare, trase sute de cadre cred, pentru fiecare pozitie cateva, mutat oleaca mai la dreapta, alte cateva cadre, si tot asa.

Lasand gluma la o parte, din cate am inteles aberatiile cresc cu scaderea focalei. Deci la aceeasi diametru (100mm), aberatiile sunt mai mari la focala scurta (600mm) fata de una lunga (1000mm)? Focala lunga, f/10 deci timpi lungi dar aberati minime. Focala scurta, f/6, timpi scurti, wide dar aberatii mai mari. Dar daca e corectata bine, un barlow bun nu imi face wide suficient/echivalent cu o focala scurta? In acest caz, aberatii induse de barlow + ce mai are el by default, nu ma aduce in aceeasi situatie "aberanta" ca si un telescop cu focala scurta?

Acum mai e o problema, exact ca in fotografia normala, ce tip de telescop vrei "tele-telescop" sau un "wide-telescop". 
Pastrand analogia cu foto, solutia e doua ca sa zic asa: adica un wide + un tele. Deci $$$. Sau panoramice cu tele si ai wide.