-----------------------------------
dmtr69
08 Mai 2024 15:11


-----------------------------------
Multumesc. In privinta fundalului, el nu arata deloc asa. Era chiar unul din cele mai urate pe care l-am avut (vezi poza cu luminanta dupa DBE). Daca imaginea RGB a avut un fundal uniform, fara mari probleme (corectat de DBE), luminanta a fost plina de gogosi. La un moment dat, in seara de 5 mai, s-a depus condens pe optica. Banuiesc ca pe secundara sau prima lentila a corectorului. Flat-urile le-am tras la sfarsit si nu au corespuns cu nivelul de condens al cadrelor light. De unde si corectia proasta a campului. Pentru corectie am folosit un add-on dedicat din PS.
 Atunci cand nu sunt probleme cu condensul, fundalul este OK. Desigur, cu corectiile neceare din DBE. Pentru un fundal cu zgomot redus, trebuie ca imaginea sa aiba SNR bun. SNR-ul stivei depinde de numarul de cadre, de durata acestora (50 cadre de 4 minute sunt mai bune decat 50 sau 100 cadre de 2 minute) si nu in ultimul rand de senzorul camerei. ASI16000 are un senzor de generatie veche, cam zgomotos si cu QE scazuta.
 Zgomotul vine in primul rand de la calitatea cerului (poluare luminoasa, transparenta) si in al doilea rand de la camera. Artefactele vin de la praful de pe optica (oglinzi, lentile, corectoare, filtre). Acestea se corecteaza cu flat-uri, cu exceptia cazurilor cand intervine condensul.