-----------------------------------
Gogu
14 Mai 2024 16:19

Binoclu Lidl Auriol 10x50
-----------------------------------
Ieri cand eram la cumparaturi la Lidl, am vazut un morman de binocluri. Am zis ca la ce pret au, merita incercat, macar pentru joaca copilului.
Binoclul are pretul incredibil de 79.99 RON. In aceasta suma te intrebi daca primesti si sticla in plasticul respectiv.
Dar in cutie avem urmatoarele:

O gentuta dintr-un material subtire, cu bretea pentru carat mai usor pe umar.
O bucata de material pentru curatat lentilele.
O curea pentru tinut binoclul la gat.
Si, bineinteles, binoclul.

Materialelul din care e facut binoclul, evident, este plastic (cred ca 100%). Lentilele sunt curate, nu se vede niciun tratament pe ele, desi pe cutie zice ca sunt multicoated.
Are si capace din cauciuc, care nu sunt atasate de corpul binoclului, deci se pot pierde relativ usor.

Evident, constructia este cea mai ieftina posibila, de asteptat la un asemenea pret. 
Focusul este rudimentar, ocularele culiseaza fata-spate odata cu rotirea focusului. Din cand in cand sare, probabil nu exista niciun strop de vaselina acolo si nici legatura de la roata de focus la oculare nu e vreo inginerie. Cu toate astea, focusul isi face treaba, desi trebuie sa ai rabdare cu el. Daca bino este lipit de arcadele ochilor si focalizezi, o sa simti cum sare ocularul.

Are si o ajustare individuala pe unul din oculare pentru dioptrie. Nu ma asteptam la asemenea capabilitati.

Campul vizual la 1000 de metrii este de 120 de metrii, conform specificatiilor. Nu stiu daca ii are pe toti 120 de metrii, dar este un camp vizual decent. Distanta minima de focus este de 10 metrii.

Pentru observatii terestre este surprinzator (inca odata, pentru 80 de lei). Eu ma asteptam sa nu pot sa fac focus rezonabil cu el, sau sa identific niste pasari intr-un copac. Dar poti.

Pentru astro, m-am uitat la Luna si la Sirius, acestea fiind singurele 2 obiecte astro vizibilie pe seara, pana au venit norii. Nu are aberatii cromatice foarte mari, sirius se vedea oarecum punctiform.
La Luna detaliile erau vizibile rezonabil (deja erau nori subtiri peste) dar nu se observa vreo pata de culoare verde sau rosie, pe marginea luminata, cum am patit la un Bresser astro 20x80 cu care am mai observat luna.
Din pacate pana am intrat in casa sa iau Luger-ul sa incerc sa vad niste diferente, norii deja acoperisera si Luna si Sirius.

Concluzia acestui post pentru mine este urmatoarea:

Pentru cineva care nu are bino, si nu are nici buget pentru un bino rezonabil (macar un svbony la 100 de eur), varianta asta de la Lidl poate sa fie interesanta. Iar pentru copii, sa se joace putin cu el este si mai interesant (copilul meu are 5 ani, a fost absolut fascinat ca putea sa vada masinile de pe strada, pasarile de pe acoperisuri si alte obiecte din jur)