-----------------------------------
dmtr69
16 Mai 2024 13:04


-----------------------------------
Frumos M66. Bravo!
 Unele flat-box-uri de cumparat (am si eu 2 modele) au cateva siruri de LED-uri SMD pe fundul cutiei si la 3-4cm o plaxa de plexi alb semi-translucid, care face uniformizarea iluminarii. Dupa acest model, mi-am facut si eu 2 flat-box-uri, unul pentru ED80 si unul pentru newtonul de 8". Si au iesit cu iluminarea mai uniforma decat cele de cumparat. E simplu sa-ti faci un lux-metru cu un foto-rezistor, pentru testare in mai multe puncte.
 Am incercat si o tableta de desenat iluminata (o placa de plexi transparenta cu puncte sapate in ea, iluminata pe lateral, la fel cum sunt ecranele LED). Uniformizarea iluminarii este buna, cu exceptia marginilor, deci trebuie sa iei o placa mai mare decat apertura telescopului. Dar si aceasta necesita o placa de plexi alb, plus o adaptare pentru apertura telescopului, ca sa stea pe ea (daca nu ai un sclav ca sa o tina acolo in timp ce tragi flat-urile). Deci este mai mare si mai grea decat modelul anterior. 
Si nu ai vrea o cutie grea pe capatul telescopului, care sa solicite pinioanele monturii cand nu vrei sa pleci de pe tinta.
 In privinta reglajului iluminarii cu "dimmer" PWM, eu am renuntat la ele. Am vazut ca introduc artefacte in flat-uri. Daca cadrele sunt scurte, poti prinde momentul cand se comuta alimentarea benzilor. Eu folosesc acum o sursa independenta, cu regulator de tensiune lineara (model vechi, cu tranzistoare, facut acum vreo 30 ani).