-----------------------------------
zoth
16 Mai 2024 16:35


-----------------------------------
Un anunt postat relativ recent in sectiunea vanzari mi-a nascut o dilema legata de binoclurile din seria FMT. Daniel spune in acel anunt ca e vorba de un model nou al clasicului FMTR cu o terminatie noua SX2.
Am cautat in cataloagele Fujinon, atat in cel german cat si in cel hamerican insa nu am dat peste modelul asta. Toate binoclurile din clasa FMTR au terminatia clasica SX.
Ma intreb daca nu cumva asa zisa noua serie nu este doar o nascocire de marketing deoarece inscriptia de pe binoclu este cea clasica SX, iar japonezii sunt suficient de meticulosi ca sa nu sara peste un asemenea amanunt.
Terminatia asta se refera la coatingul folosit de binoclu, SX semnificand ca e vorba de tehnologia EBC, tehnologie ce asigura un transfer de lumina de 99,8% pe fiecare trecere aer-sticla.
EBC a fost pusa la punct si aplicata pentru prima data in 1972, iar de atunci si pana in ziua de azi nu a inregistrat decat doua modificari/imbunatatiri. Este vorba de Super EBC si HT-EBC fiecare insa cu notatii distincte.
Am sa pun imaginile gasite de mine care justifica aceasta dilema: fila cu seria de binocluri FMT si modalitatea de notatie a acestora, fila cu o parte din specificatiile tehnice unde apare si tipul coatingului folosit, o fila de prezentare a tehnologiei EBC si doua imagini cu un binoclu aparut mai nou care dispune de tehnologia Super EBC notata cu rigurozitate si in prezentare si pe binoclu.
Mentionez ca am folosit un crop dintr-o imagine postata intr-un alt anunt de vanzare fara incuviintarea autorului (yo3hsr).