-----------------------------------
Mircea Pteancu
22 Mai 2024 23:40


-----------------------------------
E greu dar gasesti cu putin noroc.
De aici, de pe forum, am luat de la zoth un binoclu rusesc BPC 4 8x30mm = bijuterie, la jumatate din suma mentionata.

Iar amicul meu Csillag Attila a cumparat de acolo, de la hulitul talcioc, dintre gunoaie, un Habicht 7x40mm, un Habicht 10x40mm si o luneta terestra Hensoldt -Wetzlar 25x56mm, toate pentru vreo 350 lei.

Recent, tot Attila, ''si-a tras'' pentru 300 lei o luneta terestra D= 100mm cu ocular zoom de calitatea lui Mark III al meu.

Dintre gunoaie am cumparat cu 1 euro ( 5 lei mai exact) o pereche de oculare militare germane f= 38mm cu reticul, demontate chiar de catre cel care le vindea, de pe niste tunuri auto-propulsate naziste, abandonate. Eu le-am recunoscut, ce sunt de fapt, deoarece sunt un obsedat de Optica si de instrumente, ca voi. Ocularele erau acoperite de un strat de jeg, format probabil in vreo magazie de lemne, prin depuneri de praf peste roua diminetii, in zecile de ani trecuti de la sfarsitul razboiului. Coaja aceea a conservat excelent ocularele. In poza se vad dupa ce le-am dat la strungar si le-am adus la diametrul de 1,25''. Prietenii ... ''stie de ce''.

Nota: chiar daca de la incheierea WWII au trecut 79 de ani, bonetele din bachelita ale ocularelor din atasament sunt in perfecta stare, la fel ca partea optica. Nimic nu se macina, nu se topeste, nu ti se lipeste de mana de parca ai fi in barlogul lui Alien.

Mircea