-----------------------------------
dmtr69
28 Mai 2024 08:41


-----------------------------------
Daca pana acum doar ai cochetat cu astrofotografia, cumpararea unui telescop te face membru cu drepturi depline al clubului (primesti la intrare un sac fara fund, in care sa bagi investitiile in acest hobby).
-focalizatorul motorizat (automat sau manual) este obligatoriu. Daca nu vrei sa ai par alb intr-o saptamana, sau sa-l pierzi pe cel pe cel care il mai ai.
 Eu am folosit mult timp (pe toate telescoapele mele) motorizare DIY cu stepper mic si reductie integrata, circuit de comanda facut de mine (comanda la distanta prin trei fire), angrenare prin roti dintate sau prin curele. Ma duceam pe o stea luminoasa si foloseam masca Bahtinov. Dar e nasol cand esti pe tinta si nu ai stele potrivite in camp. Daca ai SGP sau alt soft care masoara HFR sau FWHM poti sa ramai pe tinta, dar trebuie sa stii numarul de pasi ai motorului. Mi-am luat un controler pe USB de la PierroAstro care poate face si focalizare automata (utilizand stepper-erele pe care le aveam).
Intre timp mi-am luat si doua EAF (cu senzor de temperatura si telecomanada-fir), dar doua telescoape raman pe varianta stepper+controler PierroAstro.
 Telecomanda de la EAF o folosesti fara laptop (pentru vizual de exemplu). Asta e raspunsul la a doua intrebare.
*Refractorul vine la pachet cu FF? Pentru ca vei avea nevoie de unul, chiar daca senzorul este mai mic.