-----------------------------------
dragos.n
30 Mar 2008 02:14


-----------------------------------
Salut Dane. Din pacate cele doua oculare pe care le-as pastra nu se mai gasesc in Romania (am dat acum o tura a magazinelor). Este vorba de oculare similare seriei WA de la Telescope Service din Germania - sa nu le confunzi cu cele seria SWM sau Blue Line, sau Gold Line. In plus ar trebuii sa stiu ce telescop ai sau intentionezi sa iei (daca te-ai hotarat). Dar pot sa spun altceva. Aproape indiferent de varsta, primul criteriu este al comoditatii observatiei. Asa ca trebuie sa cauti un ocular cu relief de ochi (distanta la care poti tine ochiul pt a vedea intreg campul vizual) mai mare de 10 chiar 14 mm. Cum la noi putine magazine se obosesc sa dea detalii exacte despre toata marfa pe care o vind poti sa iti faci o ideea aproximativa privind marimea lentilei de ochii. Chiar daca nu este o proportionalitate exacta, in general o lentila de ochi mare (20mm sau mai mult, in diametru evident) iti spune ca ai acolo un relief de ochi mare. Sau mai bine intri pe doua site-uri care sunt f. bine facute, galileo.cc, si telescope-service.com. Acolo gasesti date detaliate pt toata marfa care se gaseste in Romania. 
   Legat tot de comoditatea observatiei este si unghiul aparent de vedere (FOV). Un unghi de 60-68 de grade este foarte bun, dar nici un ocular plossl bine facut cu52 de grade nu-i de aruncat atat ca la plossl de focale scurte, deci care iti dau mariri mari, lentila de ochi ajunge la 4mm, si trebuie sa stai cu el lipit de ochi. Deci poti utiliza usor un plossl cu focala de20mm si peste, pentru ca ele au o calitate care lipseste in general ocularelor Wide ieftine (adica sub 100 euro), si anume, nu fac asa usor "genunchi". Adica nu pierzi imaginea sau nu iti apare o mare pata neagra pe ea imediat ce ai miscat foarte usor capul, iar  ochiul nu mai este exact pe axa optica. Dar cu acest fenomen in timp te obisnuiesti, mai greu e daca vrei sa arati un obiect mai slab luminos unei persoane nefamiliarizata cu observatiile astronomice. E posibil sa iti ia chiar cateva minute pana vei reusii.
  Daca vrei sa iti fac o recomandare clara atunci sa o iau metodic:
  1. prima achizitie, o lentila barlow 2x, cat mai buna, apocromata sau macar acromata. Daca port-ocularul telescopului este de 2" iar buzunarul te tine ia un Barlow ED de 2". Atentie, un barlow de 1,25" cu un ocular wide va avea ca efect fie ingustarea cu cateva grade a FOV, fie accentuarea efectului de genunchi sau in functie de ocular, amandoua. Ce mai trebuie spus aici este ca unele Barlow de 2x pot deveni de 1,5x.
  2. in functie de focala telescopului. alegi oculare care sa iti dea in combinatie si cu lentila barlow o plaja cat mai larga de mariri -intre 30-50x si  marirea maxima permisa de telescop- cu puncte obligatorii, incadrarea buna a lunii , adica un camp rezultant de 40-45 minute de arc, si incadrarea unui camp cat mai larg, pentru roiuri deschise gen Pleiade, roiul dublu din Perseu, M44. Mi-ar venii mult mai usor daca mi-ai da tipul telescopului pe care l-ai luat, sau daca nu ai luat, doua trei optiuni pe care le ai in vedere. As putea sa iti spun exact ce combinatie poti face -evident in functie si de bani. Atentie la campul cel mai larg: nu poti pune un ocular cu o focala mai mare decat Fx5 unde F este raportul dintre focala telescopului si diametrul lui.
  3. un filtru Contrast Booster (preferabil Baader) face toti banii.
  4.ocularele Hyperion au pe langa calitate un micut avantaj. Partea din fata se desface si se pot introduce unul sau doua inele distantiere care modifica focala. Poti obtine astfel patru distante focale cu un singur ocular. Din pacate aceste inele care costa cam 10 euro nu se gasesc de cumparat decat in Germania la TS dar cred ca un strungar bun poate face asta. Nu stiu daca la Stratus merge chestia asta, dar cred ca da. Daca poti sa iti iei asa ceva.
  5.e bine sa fie pe un  ocular mai putine lentile, dar ... cel mai bine ar fi cu o singura lentila daca s-ar putea.
  Ar mai fii multe de spus dar trebuie sa inchei.