-----------------------------------
Mircea Pteancu
02 Iun 2024 14:54


-----------------------------------
Valy

Voi ajunge si la teste comparative, acum suntem in ''luna de miere'' si ma ocup de fiecare noua cadana in parte, dupa cum creste haremul lui Zoom Imparat.

Gabriel

In timp am devenit discipol al lui Texereau cu privire la oculare. El afirma ca amatorul are nevoie de un ocular ''de baza'' , de 20-25mm si de oculare din mm in mm strict in zona grosismentelor ''maxime''.
Deci la reflectorul standard de 200mm F/6 , avem nevoie de oculare, inafara de cel de 25mm, cu focale de 4mm,5mm, 6mm.
Experienta mea este nitel diferita, e bine sa incepi fragmentarea milimetrica a focalelor de oculare de la 10mm in jos. Asta din cauza faptului ca ma pasioneaza si DSO, nu numai stelele duble.
Parerea mea este ca sub 10mm, trecerea din mm in mm produce de fiecare data diferente notabile.

Un exemplu legat de zoomuri.
Cu Mark IV de la Baader, cel mai frecvent reusesc sa rezolv - adica sa vad discurile Airy ale unei duble sub forma cifrei ''8'' sau separate - la dublele cu separatie de pana la 1''.
Am fost foarte incantat Joi seara sa constat ca ocularul Svbony 135, la focala de 7mm si marire de 176x, mi-a prezentat discurile Airy ale dublei subarc  STF 1517 sub forma cifrei ''8''.
Vineri seara am obtinut un rezultat similar la STT 235 din UMa.
In ambele cazuri am confirmat cu ocularul Radian 5mm la 246x, in care, ambele duble au fost si separate.
Intre focala de 5mm a Radianului si cea de 7mm a zoom-ului Svbony este o lume distanta.

Alt motiv.
Mark IV il folosesc exclusiv cu adaptorul de 2''. Refuz sa modific oculare pe intuneric. Deci pot sa-l folosesc numai pe trei reflectoare ( 200mm, 250mm, 125mm) si luneta 90mm. Pentru reflectaorele si lunetele mai mici am Seben + Svbonyx2.

Am TS 7mm UWA care-i clona de Nagler. De ce ma complic cu zoom-uri ?
Am observat mult asa, cu Xcel 25mm + TS 7mm UWA si se completeaza foarte bine. Dar sunt oculare fixe. La obiecte slabe, mai ales la galaxii, am nevoie de cu totul altceva.
Exemple: Joi seara am reusit sa vad din curtea mea, aflata la 15 minute distanta de mers pe jos de centrul orasului, M101 cu zoom-ul 10 -30mm. Cu ce m-a avantajat zoom-ul ? Tocmai cu focala reglabila, care produce mariri variabile. 
Odata ce m-am asigurat ca privesc unde trebuie, am jucat focala pana cand am gasit acea marire ( banuiesc ca a fost pe la 12mm) la care ... minune ... M101 a iesit la copca, sa respire.
Vineri seara, am procedat similar cu Svbony135  7-21mm si am reusit sa vad cu privire directa M109 iar pe M108 am zarit-o, sunt sigur de asta, cu ''vederea lui TRex'' ( care-i diferita de vederea periferica). De multe ori, poti avea noroc ca sa ''nimeresti'' cu ocularele fixe. Cu zoom-urile insa, sansele de succes cresc mult.

Alt exemplu.
Joi seara, observatii cu zoom 10-30mm. M81-M82 sunt usor de vazut, functioneaza foarte bine la ele si ocularele fixe. Mda, dar imediat langa M81 se vede STF 1387 cu separatia de 9'' si STF 1386 cu separatia de 2,2''. Pe langa faptul ca cel mai adesea ''pohta ce o pohtesc'' este sa vad DSO si la mariri mari.  In acest caz,  a fost suficienta o rasucire a zoom-ului si o usoara refocalizare si .. bingo, se vedeau rezolvate si cele doua duble. Asemenea detalii se vad langa multe alte DSO, imi place sa scotocesc dupa ele fara sa am nevoie de cateva galeti de oculare.

Nota: initial am vrut doar ocularul 7 -21mm, la recomandarea stimatului nostru coleg MariusP. Apoi m-am decis sa iau si modelul 170 / 10-30mm. Ma gandeam sa-l predestinez micilor mele lunete-jucarie RFT : 45x300mm, 60x260mm, 60x380mm. Dar dupa testarea pe reflectorul de 200mm am vazut ca ceva ''nu-i in regula'' cu ocularul acesta: are o transmisivitate fantastica, parca-i detector de galaxii !
Ma rog, daca supravietuiesti campului vizual mic, mititel, dragul de el. Aici insa trebuie sa fac o marturisire : am ( si chiar folosesc din cand in cand ) oculare Galilei la mariri de sute de ori. Dupa asemenea educatie spartana, campul de 33 grade al lui SV 170 mi se pare foarte confortabil.

Mircea