-----------------------------------
Mircea Pteancu
03 Iun 2024 13:45


-----------------------------------
Gabriel

Mark III nu se mai fabrica de cativa ani, deci ramane doar Mark IV. 
Cand cautam pareri despre Baader, am dat pe Cloudy Nights peste unii care ziceau ca folosesc pe reflectoare mai maricele de 12'' sau 15'' aproape exclusiv zoom-ul de la Baader.
Inclin sa cred ca au dreptate atunci cand intrebati fiind '' ... chiar asa ? Este atat de bun ? '', bibicii au raspuns ceva de genul '' ...yes, it is that good ...''.

Uitati-va si la noi, Armand face observatii la Listele Herschel mai ales cu Mark IV.

Am omis sa precizez ca am facut o scurta comparatie, sau mai bine sa zicem o verificare la dubla STF 1517 din Leul, cu separatia de 0,7''. 
Fara a fi o diferenta enorma, era totusi vizibila o calitate mai buna a imaginii in ocularul TS 7mm UWA fata de cea din ocularul zoom  SV 135/ 7mm. Dar zoom-ul are acea calitate de a avea focala reglabila iar asta e aur curat la DSO.

Silviu

Da, asta am vrut sa spun ca zoom-ul usureaza mult tatonarea pentru marirea optima.
Un port-ocular revolver ar fi o buna alternativa si ar permite folosirea unui numar cat mai mare de oculare fixe de calitate inalta. Constructiv, aceasta solutie ar merge bine la lunete mari si reflectoare Cassegrain sau Ritchey-Chretien.

Multumesc frumos pentru aceasta poza a lui Texereau, pe care o descarc imediat. 
Telescopul la care il vedem ar putea fi reflectorul McDonald de 208 centimetri care a fost varza inainte de a pune Texereau mana pe el.
I-a corectat secundara in asa fel incat de la eroarea din frontul de  unda de un lambda ( deci oglinzi cam de precizia sticlei de geam) la lambda /8. Ceea ce inseamna sticla prelucrata la precizia de lambda/16. 
Pentru generatia crescuta in ideea comandarii opticii in China este mai greu de explicat ca de fapt el a facut incomparabil mai mult de atat. Deci nici nu incerc.

Mircea