-----------------------------------
Mircea Pteancu
04 Iun 2024 11:21


-----------------------------------
Multumesc lui valy si lui zoth pentru precizari.
Si optica telescopului de la Haut Provence a fost corectata de Texereau.

Interesant este ca Gerard de Vaucoleurs a fost protectorul lui Texereau dar si a lui Jean Dragesco. Omul acela a fost un adevarat detector de talente. As fi curios sa aflu daca cei doi, Texereau si Dragesco, s-au cunoscut.

Ca sa revenim la topic, pentru Texereau, ocularele zoom ''nu existau''. Banuiesc ca erau rare desi, ici-colo, erau vandute de catre unii opticieni inca din vremea lui Kitchiner. Adica inceputul sec. XIX.

William Kitchiner a patentat asa-numitul ''ocular pancratic''. In descrierea acestui ocular din revista ''The Philosophical Magazine'' pentru 1820, aflam ca prototipul ocularului pancratic asigura mariri intre 100x si 400x pe o luneta cu focala de 44 inch. O asemenea luneta avea apertura in jur de 76mm.

In atasament vedem aspectul exterior al unui ocular pancratic produs imediat dupa aparitia acestuia in spatiul public in 1820. Luneta dotata cu ocular pancratic din atasament a fost confectionata de catre casa de optica ''John King'' sau ''John King and Son'' din Bristol, canva intre 1821 si 1823.
Luneta este acromata, are o apertura de 38mm iar ocularul pancratic ii asigura mariri intre 20x si 45x.
Am avut placerea de a afla povestea acestei lunete multumita lui ''Jason Clarke Antique'' care a oferit-o la vanzare in trecutul apropiat.

https://jasonclarkeantiques.co.uk/products/george-iv-telescope-with-secret-pancratic-eye-tube-by-john-king-of-bristol

De retinut ca in prezentarea ideii de ocular pancratic, insasi Kitchiner face referire la un ocular de putere variabila construit de francezul Cauchoix si care ar fi trebuit sa asigure, pe o luneta a acestuia, mariri intre 25x si 73x. Dar facea fata, ce sa vezi, doar intre 35x si 45x. Eu il cred pe Kitchiner. Omul avea o colectie de 54 telescoape si stia ce vorbea.
Concluzionam doar ca ideea de ocular zoom este inca si mai veche decat patentul lui Kitchiner.

Mircea