-----------------------------------
catalin dumitru
05 Iun 2024 12:11


-----------------------------------
Am testat în timp vreo cinci sau &#537;ase variante de redresor cu lentile . Asta fără să iau in calcul poate sutele de variante menite să amelioreze din abera&#539;iile caracteristice obiectivelor refractive . A&#537;a că nu voi scrie despre asta .

Dacă e să mă refer la schema optică , ne interesează mai ales cea a redresorului.  O schemă bătută în cuie , este acea variantă de plossl simetric , cu duble&#539;ii plasa&#539;i unul în focarul celuilalt .
 Înaintea lor , vedem prin scheme &#537;i o lentilă simplă , plan convexă , plasată la câ&#539;iva centimetri în fa&#539;ă , cu convexitatea către obiectiv .
 Este numită , lentila de câmp a redresorului . Adevărul e că merge &#537;i fără ea , dacă redresorul are lentile cu diametru suficient de mare . 
A&#537;ezarea duble&#539;ilor în pozi&#539;ie confocală oferă o mai bună adaptare a curburilor de câmp .

Problema cea mai evidentă a acestor oculare redresoare este lungimea .  Eu am ajuns în final să renun&#539; la varianta asta de pancratic telescopic , în favoarea ocularelor redresoare fixe ,de diferite puteri , dacă tot era casa plină de lentile . Astfel pot fi făcute mai scurte .

Va urma !