-----------------------------------
saiph
05 Iun 2024 16:55

Re: Moacele zgaitoare
-----------------------------------
Salutare

Sunt un incepator in alte zgaielii la luna si stele si de curand am achizitionat un zgaitor Celestron Nexstar 102 SLT plus alte accesorii cum ar fi un barlow celestron 2x (nu stiu daca se merita sa iau si 3x) un set de filtre, un ocular reglabil 8-24x, o geanta si o carte (110 de lucruri de privit pe cer al unui nene expert).
Va multumesc de primire si sper sa nu va deranjeze daca o sa pun intrebari mai de necunoscator.

Cum ar fi, se merita sa iau un ocular de 5x?
Momentan nu am avut cand sa ies cu el deoarece au tot fost nori si numai in uichend as putea sa ies noaptea, plus ca fiind din bucuresti e cam greu cu poluarea luminoasa.

Bine ai venit.
Ne spui si un nume real, daca tot? :) ca doar suntem la who's who.

Ocularul 8-24 pe care-l ai probabil e in milimetri. La fel si cel pe care-l doresti, de 5 - aia sunt tot milimetri, banuiesc. Ca daca vrei X-i, ar trebui sa imparti 250 la X si iti da milimetri, deci nu cred ca vrei un ocular de 50mm :) 
Apropo, 102 SLT-ul ala al tau ce e - refractor acromat scurt? Adica luneta cu raport focal 6, sau pe-acolo? Ca daca e asa, nu prea ai ce face nici cu barlowurile, nici cu 5-ul ala :) prea multa aberatie cromatica si de sfericitate de la obiectivul lunetei..