-----------------------------------
catalin dumitru
07 Iun 2024 17:30


-----------------------------------
...poate in episodul urmator ne spui cate ceva si despre diafragme. Vad ca Simms pune importanta destul de mare pe cea dintre lentilele sistemului erector.

Hai să continui , sperând să nu îl deranjez prea tare pe nenea Mircea.

Ca să fim sinceri , schi&#539;a lui Simms este rezultatul epocii în care a fost concepută . E normal să fie omul îngrijorat de locul &#537;i dimensiunea diafragmei , atâta timp cât un erector cu lentile se prezintă în felul ăla . Azi , nu mai concepe nimeni un asemenea aranjament , cu lentila mai mare &#537;i mai relaxată , pusă în fa&#539;ă .  Practic acolo e un ocular Ramsden , plantat în pozi&#539;ie normală . Nu e bine ! Sunt aproape sigur că acea diafragmă este plantată mai degrabă  ca să mai taie din abera&#539;ii,
având în vedere că se lucra cu lentile simple . Asta chiar dacă presupunem că lentila plan convexă se află în focarul celei mai mici (astfel se elimină ceva abera&#539;ii geometrice , plus ni&#537;te cromatism lateral) , care în desen pare a fi biconvexă (alt motiv pentru o imagine na&#537;pa ).  

Indiferent de ordinea lentilelor , diafragma aia se dimensionează în a&#537;a fel încât să nu mu&#537;te din pupila de ie&#537;ire finală , atunci când tubul pancratic nu este telescopat , adică la mărire minimă . Dar după ce începe să lucreze "zoom-ul" , pupila se mic&#537;orează &#537;i diafragma din erector fiind fixă , va lăsa să scape lumina parazită a unui tub optic prost diafragmat .

Situa&#539;ia se prezintă mult mai bine atunci când erectorul are prima lentilă de diametru mai mic &#537;i convergen&#539;ă mai pronun&#539;ată . Astfel , imaginea de la ea devine obiect pentru a doua lentilă , de diametru &#537;i focală mai mari .

Este exact principiul de func&#539;ionare al obiectivului de microscop numit "Lister"  ! Acest aranjament nu mai are nevoie de diafragmă internă .  Iar prin folosirea de duble&#539;i acromatiza&#539;i , imaginile la grosisment mare devin calitativ  dependente doar de calitatea obiectivului lunetei sau telescopului .

Personal , am identificat trei scheme principale de redresor lenticular : 

prima , este cea de mai sus , de tip Lister , bună pentru măriri sănătoase , deci pentru observa&#539;ii planetare , duble &#537;i detalii lunare .

a doua , schema plossl simetric , cu duble&#539;ii plasa&#539;i unul în focarul celuilalt , pentru măriri medii , de 50-100  X , &#537;i

a treia fiind tot un plossl cu lentilele aproape în contact , pentru grosismente mici . Această ultimă situa&#539;ie impune un tip mai aparte de duble&#539;i acromatiza&#539;i , destul de gro&#537;i &#537;i cu profil aproape biconvex simetric . Automat , ace&#537;ti duble&#539;i au diametru &#537;i focală mare . Adaptarea curburilor de câmp se face bine , într-un mod contraintuitiv , similar ocularului RDP.

A&#537;a, să continuăm un pic...

Am testat &#537;i redresor cu un singur dublet acromatizat . Func&#539;ionează bine doar dacă are sfericitate neutră în ambele sensuri , pentru obiectivele cu raport focal mare &#537;i dacă are u&#537;oară supra corec&#539;ie ,  la utilizarea pe obiective luminoase .
Pentru RFT-uri , dubletul unic trebuie să aibă diametru suficient ca să nu vigneteze obiectivul . Ansamblul cu ocular &#537;i o singură lentilă la erector este cam lung fizic , planul lui obiect fiind situat cu centimetri destul de mul&#539;i înaintea lentilei erectoare.

E ca &#537;i cum ai folosi un microscop cu distan&#539;ă mare de lucru .  În fapt , toate ocularele erectoare sunt microscoape , cu tub finit sau infinit , în func&#539;ie de natura sistemului redresor .

Din cauză că se lucrează cu tuburi relativ lungi &#537;i înguste , în sistemele astea diafragmele au un rol covâr&#537;itor în maximizarea contrastului . Din încercările mele încă de acum vreo patruzeci de ani , am constatat că doar vopsirea la interior cu negru mat a tuburilor , nu este suficientă . Nici măcar la spart duble luminoase . La Lună sau terestru , e dezastru , imaginea devenind albicioasă &#537;i fără contrast , ca la un obiectiv cu sfericitatea plecată cu vaca .

Schema de pancratic descrisă de Simms are o mare hibă  ,prin faptul că tubul port-ocular culisează "fest" în cel al redresorului.
Din cauza asta , tubul redresorului nu poate purta diafragme decât dacă este sensibil mai larg , fapt care complică un pic execu&#539;ia : tubul port-ocular trece prin diafragmele tubului redresor &#537;i centrarea se va face cu un man&#537;on suficient de lung , aflat în capătul dinspre ocular . 
Eu am preferat să fac invers , să pun redresorul în tub mai îngust &#537;i tubul care plimbă ocularul să fie în exterior . E mai bine a&#537;a pentru că din redresor iese un con luminos divergent care se pupă mai bine cu diafragma de câmp a ocularului. Mai ales dacă vrei măcar 50 grade de AFOV.
Dezavantajul e că astfel se lunge&#537;te jucăria , ocularul propriuzis ne mai intrând în tubul cu sistemul redresor .

Să nu uit , redresorul din varianta a doua are totu&#537;i nevoie de diafragmă , plasată exact la mijloc  între duble&#539;i, diametrul ei fiind jumătate din deschiderea lentilelor , din câte îmi amintesc . O să verific mai încolo .

Va urma ? Depinde de eventualele întrebări .