-----------------------------------
dragos.n
30 Mar 2008 20:41


-----------------------------------
Am sa iti dau o veste nu foarte buna. daca vrei sa faci observatii din balcon trebuie sa masori latimea balconului. Un VC200 pus pe montura la inclinatie de 45 grade si perpendicular pe balcon va avea ocularul situat la circa 60cm de marginea balconului iar luneta ED100/714 va avea ocularul la vreo 75cm. Si trebuie sa mai ai si tu loc sa te misti. S-ar putea sa constati privind datele tehnice, ca desi e mai greu cu 2,6kg si mai gros cu vreo 9cm VISAC-ul este mai usor de folosit pt ca are cam 62cm lungime, in timp ce luneta ED are, cu parasolarul extins- ii spun parasolar ca imi e mai usor, nu gasesc acum numele - are peste 90cm lumgime, si cu el pliat ca 70cm, dar nu poti sa folosesti luneta bine fara parasolar. In plus punctul de prindere la VISAC este mai spre spate in timp ce la luneta este relativ central. VISAC mai are si alte avantaje: colecteaza de 4 ori mai multa lumina-f. important-, permite mariri de 2 ori mai mari, iar aceiasi putere de marire, sa zicem 200x este obtinuta la VISAC cu un ocular relativ comun, de 9mm, in timp ce la luneta se obtine cu un ocular de 3,5mm, adica mai scump si fabricat de mai putini producatori. Are insa si un mare dezavantaj: pretul. Din experienta mea insa pot sa iti spun ca daca iti vei cumpara luneta, intr-un timp relativ scurt - un an, doi maxim - te vei lovii de limitarile aperturii de 100mm a lunetei si iti vei dorii ceva mai mare. Azi nu mai am timp dar maine voi face o lista de oculare pt ambele telescoape. Oricum, recomandarile lui zircon sunt valabile, evident daca ai banii necesari.