-----------------------------------
julliano
21 Iun 2024 23:57


-----------------------------------
Cred ca ai mai putea adauga si niste observatii referitor la 'aberatia sferica a pupilei de iesire' (cea care da 'kidney bean blackout').
Pot sa-ti spun parerea mea aici, niciunul din oculare din poza nu are kidney bean blackout, cel putin nu asa evident cum e la ocularul 9mm GoldLine.

Dintre toate ocularele de mai sus, cel mai bun e Delite 18.2mm :)) De 8 ani nu inceteaza sa ma uimeasca, din cand in cand mai fac cate un test si ma uimeste contrastul dar si claritatea pana pe margini, si nu doar simplu ci si in combinatie cu diverse barlowuri (Nikon EIC 16, Masuyama 2x etc)

Revenind la seria de 25mm, cred ca Tak TPL e cel mai luminos si cel mai bun la DSO, ES 24 68 e cel mai bun la observatii relaxate de camp cat mai larg, zeiss wpl 10x/23 e f bun in combinatie cu barlow pt planete/luna. Pentru terestru mi-au placut f mult si ocularele Leica ale lui Tudor, tenta aia de warm ajuta mult in situatia asta. Tot pt terestru sunt bune si MOP-urile avand o claritate si un contrast aparte. 
Iar ocularul care le bifeaza pe toate, pret, calitate, luminozitate, afov bunicel, eye relief bun si usurinta utilizarii in binoviewer este Skywatcher Planetary 25mm, care pe centru este sharp precum cele de top, insa pe margine se degradeaza imaginea, dar nu atat de mult incat sa deranjeze. Nu vreau sa se inteleaga ca e cel mai bun, insa e cel mai accesibil, adica nu trebuie bani multi ca sa te bucuri de viata :))

Am vazut ca a intrebat cineva mai sus de trepied, acesta este: https://ipon.ro/shop/produs/benro-tma47axl-extra-long-series-4-aluminiu-stand/1849747?gad_source=1&gclid=CjwKCAjwydSzBhBOEiwAj0XN4M91K_8zcbP9su7JM9TmY71bMXohmDY1mwHLrKcs1Dembzz5Rf8m2RoCn4UQAvD_BwE
Pentru luneta SW 80ED e f bun, pt cea din poza (120ed) nu prea e ok pt ca tremura, dar e bun ca grab&go.