-----------------------------------
valy
23 Iun 2024 13:46

Re: iata
-----------------------------------
. si datorita pozitiei!Poate asa ceva ar fi mai util:
https://soldigo.azureedge.net/images/7265/zuhvf6zeo4.jpg

Focuserul electronic vine si el cu o serie de alte probleme:
- si el trebuie reglat sa fie coliniat cu tubul, la fel ca si cautatorul optic actual, deci tot nu scapi de probleme
- ai nevoie de inca un sistem, laptop/calculator in care sa vezi imaginea

Cred ca poti utiliza si telefonul, daca ai senzori (gps, magnetometre etc) il poti folosi ca sa indice obiectele cand il indrepti spre ele. Sau un laser indicator pus pe tub.

Desi eu as recomanda la final un binoclu, cauti subiectele cu binoclul si incerci sa indrepti telescopul catre acel obiect utilizand ocularul cu focala cea mai mare (care da magnificatia cea mai mica).
Sau as lua un ocular cu o focala si mai mare (magnificatie mai mica) pe 2".

Insa in final cred ca tot schepsisul observatiilor vizuale este sa cunosti cerul si sa poti indrepta telescopul si cu ochii inchisi catre orice obiect doresti. Acum fiind la inceput orice sistem suplimentar iti va complica si mai mult viata, ideea e sa simplifici.

ma descurc destul de greu cu luneta cautatoare ..
Sau as fi si mai radical: as renunta la luneta cautatoare, cu ocularul de 25mm as parcurge cerul la care am acces si m-as bucura de priveliste, fara sa imi propun teme care nu pot fi realizate si la final sa raman cu dezamaginea. La final as incerca sa verific in Stellarium ce am vazut. Iterativ, observatii, stellarium, observatii, stellarium..as progresa pas cu pas, fara teme, fara tinte, fara regrete...