-----------------------------------
Mircea Pteancu
01 Iul 2024 12:48


-----------------------------------
In cursul serii de Sambata 29 Iunie am participat la Biblioteca Judeteana la evenimentul ''Vin la curte'', curtea fiind cea a bibliotecii. Am socializat  pe teme astronomice cu vizitatorii standului astroclubului , am vizitat standul de mandale si expozitia de istorie viticola a Minisului. Pozele cu aradeni din anii 1900, vazute acolo, m-au impresionat in mod deosebit.

https://www.astroclubgalaxis.ro/2024/06/astroclubul-galaxis-la-evenimentul-vin.html

Pentru ''atmosfera'', atasez una dintre pozele expozitiei, facuta in 1928, deci acum 96 de ani. La acea vreme, observarea stelelor variabile era deja in plina desfasurare in lumea larga si chiar si la noi.
In cartea sa ''Cum sa inveti stelele'' din 1913, Victor Anestin acorda spatiu larg observarii variabilelor.
Iar in 1925, este semnalata aparitia la Galati a ''Buletinului Asociatiei observatorilor romani'', asociatie formata pe ''ancienne section des etoilles variables'', adica ''Fosta sectie a stelelor variabile''. 
Calin Popovici, membru al acelei asociatii si devenit apoi cel mai cunoscut dintre astrofizicienii romani, a acordat mereu atentie stelelor variabile.

Revin la seara de Sambata , 29 Iunie, 2024. Ajuns acasa, mi-am concentrat atentia spre T CrB.
Dar primele tentative de observare a novei recurente T CrB le-am facut mai devreme,  Vineri 28 Iunie. In binoclul Aculon 10x50mm nu se vedea insa nicio urma din * T.
Am incercat atunci cu binoclul Bepento 20x60mm. Poate, poate, cu vederea periferica se zarea o mini-steluta la locatia potrivita. Dar de comparatii nu putea fi vorba. Pe harta de 15 grade postata de Marius, spre Est de variabila, se vad stelele ''61'' si ''67''. Intre acestea si variabila, se vede o coronita ovala de stele slabe. Prin binoclul 20x60mm, am vazut toate stelele din acea coronita, de unde deduc o magnitudine limita atinsa de 8,6mv. Pana acolo pot deci ''sa cobor'' cu binoclul 20x60mm. Precum zicea Eminescu despre Baiazid, atunci ''mi-am soptit in barba ...'' ca voi pune reflectorul D= 148mm pe variabila aceasta.


Ceea ce am si facut Sambata 29 Iunie. La 30x am recunoscut perechile de stele din zona dar T CrB doar se zarea. Singura diferenta fata de binoclul 20x60mm a fost aceea ca acum vedeam variabila cu vedere directa dar conditiile pentru o buna comparatie lipseau.
Am inserat in focuser ocularul zoom Svbony model 135 si am cautat marirea si campul potrivit. La 83x am vazut bine variabila, am putut sa-i evaluez luminozitatea si sa-i gasesc stelele de comparatie potrivite. Acestea s-au dovedit a fi stelele ''99'' si ''106'' din harta de trei grade postata de Marius. Am estimat T CrB la 10,4mv, fiind mai luminoasa ca steaua ''106''iar diferenta de luminozitate se vedea ''din prima''. Asadar, pace si liniste la T CrB in seara de Sambata: nicio explozie vizibila !

Am mai observat stelele variabile bet Lyr, R CrB, RR CrB, R Lyr, eta Aql, alf Her, R Sct, U Del si EU Del.
Doar la RR CrB am mai folosit newtonianul D = 148mm, la 30x. In rest am folosit binoclul Aculon 10x50mm.
La sfarsit, pe post de ''acadea'' am observat cu newtonianul, la 30x,  Albireo si M56. Dubla rezolvata si colorata cu mare pompa iar roiul nerezolvat.



Mircea