-----------------------------------
Claudiu
04 Apr 2008 17:12

Eveniment straniu
-----------------------------------
Am intilnit intr-un test de rutina o anomalie si sunt curios ce parere aveti :

In seara de joi (orele 21.30) am facut o serie de imagini de proba pentru a vedea comportamentul compresiei si zgomotului in noul meu aparat SONY DSC-H3. Imaginile au fost facute de pe trepied (datele sunt incluse in EXIF) si cerul era perfect opac. (cu ochiul liber si binoclu 50mm nu se puteau patrunde norii absolut deloc).

Expunerile mi-au aratat ca degradarea imaginii este deja prea mare la ISO200, lucru care nu ar fi atit de grav daca aparatul ar putea salva in format RAW. Insa compresia zapaceste zgomotul indus si stackarea devine inutila. La ISO 100 pot sa incerc expuneri planetare cred cu succes. Problema principala ar fi pozitionarea perfecta a monturii (cu urmarire, evident).

Curiozitatea o face un obiect care apare in crop-urile de mai jos. Avind in vedere ca in acea seara (Summit NATO) nu zburau avioane, alte aparate de zbor cu lumini ar fi lasat dire de lumina, cerul nu permitea vizibilitare decit superficiala, etc; intrebarea este evidenta - Cu ce seamana ?
Forma pe care o arata ma duce cu gindul ca este un obiect care se deplaseaza lent la altitudine joasa (deci elicopter) dar forma petei indica o miscare de oscilatie sau rotatie (nucleul mai luminos decit periferia).
Din pacate nu am stiut ca obiectul este acolo si am aflat mult mai triziu. Nu am observat cu ochiul liber obiectul, dar nici nu l-am cautat. Dupa luminozitate nu era deloc aparent. Sensibilitatea crescuta distruge detaliile dar am atasat imaginile si timpii de expunere ca sa indice viteza aparenta de deplasare...
We are not alone ?  :?: