-----------------------------------
Mircea Pteancu
05 Iul 2024 12:32


-----------------------------------
Aseara, Joi 4 Iulie ... iar pacla ... faina, groasa si grasa, cum e la moda acum '' fat and beautiful'' !
De observat Deep Sky ar fi fost o chinuiala.
De observat variabile ar fi fost incorect.
De ce sa nu observ stele duble ? Mai mult, am dat peste exemplarul meu din ''In Starland with a Three Inch Telescope'' de William Tyler Olcott in care vocea intaia apartine stelelor duble. DSO sunt amintite pe ici pe colo. In urma cu vreo 15 ani am folosit aceasta carte drept ghid de observatii. Dar nu am observat toate obiectele. M-am decis aseara sa observ duble dupa aceasta carte, lucru care a fost si o calatorie in trecut, pe vremea cand eram recrut in Legiunea  Dublista.
Doar ca in loc de ''La boudin'', cantam '' La doublin '': 

https://www.youtube.com/watch?v=QC6-AhOmnCk

Am ales constelatia Cygnus cu tabelul la pagina 58 si harta la pag. 59.
Am observat cu newtonianul D = 148mm F/5 la 30x/ XCel 25mm + 36x / 107x/ zoom Svbony 7-21mm + 188x / TMB 4mm Planetary.

Observatii :

- Beta Cyg

- 52 Cyg

- 17 Cyg

- omicron 2 Cyg

- Psi Cyg

- 61 Cyg

- 59 Cyg

- Mu Cyg

- 16 Cyg

- 26 Cyg

- 48 Cyg

- STF 2486

- STF 2578

- Chi 1 Cyg

- 3 Cyg

Intr-o ''pauza de nori'', cand Cygnus nu a mai fost vizibila, am rezolvat Izar / Epsilon Boo.
In timpul vanatorii de lebede ( un sport national romanesc practicat cu mult succes in Austria ), am observat NGC 6826 la care se vedea steaua centrala deja la 107x.
La final, am observat M39 , M27 si am rezolvat 13 Vul.

Dintre stelele cygnide, Regina Balului a fost fara nicio indoiala Mu Cg la care AB are acum separatia = 1,47''. In 1909, cand a publicat Olcott cartea sa, separatia a fost de 2,4'', cam asa cum sunt epsiloanele din Lira acum.
Este interesant de remarcat cum Olcott vedea ''duble- duble'' peste tot. Astfel, el descrie Mu Cyg drept o ''dubla-dubla'' formata din perechile AB de 2,4''/ acum 1,37''  si CD / 208''. Stelle Doppie spune insa ca CD  nu este o dubla fizica. Ma rog, nu chiar in acesti termeni ci : AC si AD ''not physical''. 

Ceva similar spune Olcott si despre Omicron2 adica STFA 50, ''dubla-dubla'' care ar fi formata din AB / 107'' acum 109'' si CD / 358'' acum 337''. La ora actuala, ''noi'' = Stelle Doppie credem ca ambele duble au un statut ''uncertain''.
Ca impresie vizuala insa, sunt de acord cu Olcott. Cand fac observatii cu binoclul ''ma sparg in figuri'' sa vad aceasta stea ca tripla. Prin telescop insa, este o ''duble- dubla''cu separatii mari dar foarte frumoasa, cu contraste superbe de culori.

Cer senin, Mircea