-----------------------------------
Mircea Pteancu
06 Iul 2024 14:50


-----------------------------------
Cu binoclul 10x50mm cu siguranta nu mai ating limita de 10mv de la mine din curte, din pacate. De vina e poluarea luminoasa si cei care o promoveaza.

Despre variabile: am inteles ca preferi softul, nu sa discuti cu mine. Nu te condamn, e o buna alegere.

In privinta observarii variabilelor insa, am auzit de mai multe ori aceasta explicatie fundamental eronata ca ''nu ma pricep sa evaluez magnitudini''. 
Da' ce, tu crezi ca eu ma pricep ? Intreaba softul tau despre metodele de observare vizuala a variabilelor, in special despre metoda in trepte a lui Argelander si te vei lamuri.

Chiar si eu am venit cu eschiva asta atunci cand Virgil Scurtu incerca sa-mi deschida apetitul pentru observarea stelelor variabile. Domnul sa-l odihneasca, mare dreptate a avut, pacat ca nu mai pot sa i-o spun.

Atat de buna este aceasta metoda incat, dupa numai 500 de observatii, am ajuns sa inregistrez in anumite situatii diferente de magnitudine de 0,05 magnitudini. ''Popular'' zis , jumatatea de zecime de magnitudine. Conditia principala: daca am stelele de comparatie potrivite in secventa.
Dar, cu toate acestea, cand ma uit la un camp de stele , inca nu pot sa spun care-i de marimea 7 si care-i de marimea 8.

Vineri 5 Iulie a.c., am vazut un film care a durat pana la miezul noptii si de aceea observatia, care a urmat, a fost scurta. Am observat cu dobsonianul ''Toleascop'' 200mm variabilele T CrB si R Boo.
La T CrB am imbunatatit estimarea precedenta, am obtinut magnitudinea 10,5. Cum anume ?
Intai am evaluat astfel:

a 5 T 2 b

unde a= 99 si b = 106. Ar rezulta T = 104 adica 10,4.
Dar, din fericire, foarte aproape spre Est exista steaua de comparatie ''108''. 
Prin compararea lui 106 cu 108 a devenit imediat clar ca ''treapta'' dintre T CrB si 106 este sensibil mai mica decat cea dintre 106 si 108.
De unde am concluzionat ca ecuatia corecta este :

a 6 T 1 b 

De unde rezultatul meu raportat T CrB = 10,5.

La R Boo lucrurile stau mai dificil, am intrat pe teren necunoscut. Variabila este pe ramura descrescatoare si se ''scufunda'' in viteza si ,in opinia mea, era aseara cu doar o zecime de magnitudine desupra celei de 12. Asadar R Boo = 11,9mv, pe ulita mea.

La ambele observatii am cautat cu ocularul XCel 25mm dar estimarile le-am facut cu ocularul zoom Svbony model 135, cu setari intre 21mm/ 59x si 12mm / 103x.

La final am rezolvat si separat la 246x / Radian 5mm, stele duble Lambda Cyg, STT 410 ( multipla, foarte), 16 Vul si 13 Vul si m-am dus apoi sa fac ''nani, nani, astronomu' mami ''.

Mircea



Mircea