-----------------------------------
Mircea Pteancu
07 Iul 2024 13:15


-----------------------------------
Dupa ce am incheiat noul paragraf din viata mea zbuciumata de ''variabilist intarziat'', aseara, Sambata 6 Iulie, m-am delectat cu observarea stelelor duble dupa cartea lui Olcott, pag. 14-15, referitoare la constelatia Lyra. Am reobservat asadar:

- Eps 1-2 Lyr

- Zeta Lyr

- Beta Lyr ( trei companioni)

- Eta Lyr 

- Theta Lyr.

Olcott a inclus in tabelul pentru Lyra de la pagina 14 aceste cinci stele. Pentru observarea lor am folosit 
newtonianul D = 148mm la mariri de la 36x pana la 107x/ ocular Svbony zoom 7 - 21mm.

Insa in textul de sub tabel, de pe aceeasi pagina 14, Olcott aminteste cele doua stele ''debollissima'' E si F, ca fiind vizibile cu o apertura de patru inch. Eu am avut nevoie de 234x/ TS Planetary 3,2mm pentru acestea.

In acelasi text, autorul aminteste de nebuloasa planetara M57.
Despre Vega ne spune ca are un companion de magnitudinea 10 aflat , fata de stea, la ''dreapta si sus''. Pe vremea lui Olcott, observatiile se faceau cu lunete dar fara diagonale, deci imaginea era orientata ca intr-un newtonian. Din nou, trebuie sa-i dau dreptate lui Olcott, in newtonianul meu, se vedea la ''dreapta sus'' un companion. Este vorba, probabil, despre H 5  39 AB, de 9,5mv si cu separatia de 85''.
Este mentionata frumusetea campului stelar din jurul lui Delta Lyr. Inca nu era cunoscut roiul deschis Steph 1.
Iar despre Beta Lyr este amintit faptul ca este o stea variabila remarcabila si sunt date caracteristicile de baza ale  acesteia. Atentia lui Olcott trebuie sa fi fost deja indreptata spre stelele variabile in 1909 ( cand a aparut cartea sa ''In Starland ...'' ) deoarece, doar doi ani mai tarziu, in 1911, el avea sa initieze formarea AAVSO.

Azi mi-am dat seama de ''ceva'', cu urmari ATM. In loc de newtonianul D = 148mm F/5, ar fi mult mai interesant sa fac toata aceasta reconstituire cu newtonianul meu Optus D= 76mm F/9. 
Daaar ... atata l-am tot colimat si recolimat si l-am ''optimizat'' incat bietul reflectorache este aproape redus la zero. Va trebui sa-l reconstruiesc. Dar vremea este atat de calda iar mie mi-e atat de lene !
I-am schimat de mai multe ori secundara cu diverse prisme, i-am redus lungimea tubului, i-am modificat barilletul si focuserul. Stop si ... encore un fois !

Pun o poza ''artistica''  cu viitorul meu pacient din Da Hauz O' Pain, de prin 2022, cand vanam cu el conjunctii planetare pe cerul diminetii.

Mircea