-----------------------------------
Mircea Pteancu
08 Iul 2024 13:10


-----------------------------------
Duminica 7 Iulie, am efectuat unsprezece evaluari la urmatoarele zece stele variabile: RR Lyr ( doua observatii ), alf Her, gam Cas, eta Aql, R CrB, RR CrB, RX Boo, hk lYR, X Her, g Her.
Am folosit newtonianul D= 148mm si binoclul Aculon 10x50mm.

Aseara am facut primele observatii la RR Lyr care este o variabila cu perioada foarte scurta, de doar o jumatate de zi. De aceea, la aceasta , se recomanda observatii la 15 minute interval si chiar si 12 minute daca steaua se afla in preajma maximului. Eu am facut doar doua observatii la 36 minute interval, pentru familiarizare. Este o variabila foarte dificila si asta ma incanta foarte, este in domeniul variabilelor cam cum sunt stelele subarc in domeniul dublelor. Sa vedem , '' care pe care'' ...

La final, dupa ora doua, au venit norii si nu am mai putut continua cu observarea dublelor dupa cartea lui Olcott.
Am mai reusit,  rapid ca veneau norii, sa rezolv Polaris, Niu 1-2 Dra si Miu Dra.
Am incheiat cu prima imagine a lui Saturn din acest sezon. Si care '' a facut toti banii'' ! Desi norii se indeseau, am reusit sa vad globul planetei si inelul ajuns pe cant, vizibil ca un segment, parca este o andrea de tricotat, infipta intr-un ghem de lana. Langa ansa vestica, cam la o raza a globului distanta si usor spre Nord de inel, se vedea Titan. Superb ! N-am mai vazut asa ceva de vreo 40 de ani.

Mircea