-----------------------------------
Mircea Pteancu
09 Iul 2024 11:57


-----------------------------------
Indoiala ta provine din perpetuarea unui alt mit astronomic si anume ca la DSO nu conteaza calitatea optica, deoarece acolo oricum privim la obiecte cetoase si nu ar fi nevoie de rezolutie buna.
Complet gresit. Sunt de acord cu mmarin si sunt ferm convins ca la orice apertura si pentru orice fel de observatie este nevoie de cea mai buna calitate optica pe care o poti obtine. Poate ca la galaxii nu ai nevoie de rezolutie dar de contrast ai cea mai mare nevoie.
Si apoi ... arata-mi mie bikfitzul de amator care dupa ce a dat cu ''au'' sau ''wow'' la M3 la 30x nu ar vrea sa si rezolve roiul la 200x !? 

Pe de alta parte, iti plac sau nu-ti plac reflectoarele, e sigur ca apertura de 122mm nu iti va arata niciodata galaxiile pe care le poti vedea cu apertura de 200mm. Si Stanescu are dreptate.

Din descrierea spatiului disponibil inteleg ca ai putea folosi fara probleme un newtonian de 200x1000mm.
Armand foloseste asa ceva si, pe cerul de tara, e pe cale sa finalizeze Lista Herschel II, cu un asemenea telescop. Cand am participat si eu la iesiri, am facut observatii si cu acel reflector. L-am maniupulat de mai multe ori. Este usor si este de fapt un TELESCOP MIC.
Poti sa cumperi o luneta de un milion de euroi dar nu iti va asigura succesul la DSO ca un reflector 200mm F/5. 

Bafta, Mircea