-----------------------------------
Mircea Pteancu
11 Iul 2024 12:49


-----------------------------------
Am uitat sa pun pe lista de restante din Bootes si STF 1835 care formeaza cu Arcturus baza unui asterism triunghiular isosel cu varful spre N-E, in Zeta Boo.
Aseara, Miercuri 10 Iulie  am continuat observarea obiectelor din cartea I.S.W.A.T.I.T..

- Daca tot m-am folosit de Arcturus si de Zeta Boo pentru gasirea lui STF 1835, am divagat oleaca prin observarea asterismului Picot 1 si a lui Zeta Boo AC.
Apoi am rezolvat fara probleme STF 1835 la aprox. 90x , atat cu apertura libera D= 148mm cat si cu cea de 45mm.

- Kappa Boo de 14'' si, mai ales Iota Boo de 39'' au fost usor rezolvate la 36x.

- 39 Boo de 2,6'' a fost mai dificila de rezolvat a trebuit ''sa bag aburi'' la 107x pentru a o rezolva.

- Apoi ''filmul s-a rupt'' si am pierdut o groaza de timp incercand sa rezolv 44 Boo. Pana la urma , dupa cam un ceas de incercari de rezolvare la 188x si 234x, am notat in jurnal la 44 Boo = NEGATIV.
De ce am insistat daca am vazut ca nu reusesc ? Deoarece, pe langa separatia de 4,8'' indicata de catre Olcott pentru 44 Boo, am gasit in CDSA separatia de 1,9''. Asta trebuie sa fie ''sifon'' pentru newtonelu' meu mi-am spus ... si totusi, de ce nu se vede !?
In plus, la finalul cartii I.S.W.A.T.I.T., cand am dat-o la tiparit, am adaugat o revizuire a cartii lui Olcott, facuta de un amator. Acesta doar comenteaza ca, dupa WDS, la 44 Boo s-a modificat unghiul de pozitie fata de cel din vremea lui Olcott.
Asemenea intamplari ma nelinistesc in mare masura si nu are nimeni de ce sa rada de mine pentru ca aici veti ajunge cu totii. Teama mea, care de acum nu mai este secreta, este cataracta. Oare a patit ceva ochiul meu de nu mai vad un companion de stea dubla aflat undeva pe la separatia de 2''? 
Ma hotarasem in sinea mea sa revin deseara cu dobul de 200mm sau cu cel de 250mm.
Nu este cazul, m-a lamurit Stelle Doppie: separatia lui 44 Boo  a fost de 0,5'' la inceputul lui 2024.
Deci am taiat 44 Boo de pe lista newtonianului D= 148mm.

- Langa 44 Boo, am observat , inafara listei lui Olcott, dubla STT 291 de 36''.

* Am ''intors iar foaia'' si am trecut la paginile 28 -29 : Sagitta si Delphinus.

- In Sageata am rezolvat Epsilon Sge, 13 Sge, Theta Sge si Zeta Sge.

- Am revazut roiul sferic M71, granulat la 107x.

- Nu am vazut/ gasit ''steaua de safir'' despre care spune Olcott ca s-ar gasi la cateva minute N de 15 Sge.

- Tabelul lui Olcott pentru Delfinul contine numai doua stele. Am rezolvat la 50x pe Gamma Del si , volens-nolens si pe OR Del.
Dar am dat al doilea kix rasunator al serii la Alpha Del / HJ 1554 AC  unde trebuia sa vad companionul de 11,9mv la separatia de 48''. Nici urma insa de C.
Ceea ce am vazut, au fost doua stelute foarte slabe, la distante ''minutare'',una la Vest si alta la Sud- Est. Sa fi fost companioni ai lui BU 298 ? Atunci de ce nu am vazut HJ 1554 AC ?

- In note, Olcott povesteste despre o dubla slab luminoasa de langa Eps Del si de tripla foarte aratoasa dintre Bet Del si Zeta Del. Acestea s-au vazut bine deja la 36x/ zoom 21mm.

Aseara a fost dificil, am dat doua kixuri, dintre care doar unul este explicabil. Dar asta face parte din frumusetea jocului. Dublele te invata ce este smerenia si te umplu de rabdare. Cine nu s-ar bucura pentru asemenea daruri stelare ?

Cer senin, Mircea