-----------------------------------
Mircea Pteancu
13 Iul 2024 12:16


-----------------------------------
Aseara, Vineri 12 Iulie am incercat sa observ obiectele din Libra conform I.S.W.A.T.I.T pag. 24 -25.

* Spre regretul meu, constelatia era deja prea spre Vest si era pe jumatate acoperita de niste plopi imensi din apropiere.

- Tabelul de la pag. 24 contine cinci stele duble dintre care am reusit sa observ doar STF 1962 cu separatia de 12'', aflata la Est de Beta Lib.

- In note, Olcott mentioneaza dubla Alpha Lib, adica SHJ 156, cu separatia de 231'' ca fiind usor observabila cu un ''opera glass''. Eu nu aveam cu mine ''operaglasu'' Hapo Lord 3,6x40mm de la Dbird  ci Baigishul 8x30mm de la zoth care, evident, s-a descurat de minune.

- Despre Beta Lib, Olcott spune ca este singura stea verde, vizibila cu ochiul liber. Aseara, nici cu ochiul liber, nici cu binoclul 8x30mm, nici cu reflectorul de 148mm, nu am vazut clar culoarea verde la aceasta stea. Avea intradevar o culoare ''rece'' dar mai degraba azuriu, nu verde. Comparand insa mental cu azuriul care se vede la companionul lui Izar, Beta Lib era azuriu sclipitor in timp ce Izar B este un azuriu mat, pastelat.

- Folosind aliniamentul iota Lib, vazuta uneori prin frunzisul plopului si Beta Lib, am revazut roiul stelar sferic de langa steaua 5 Ser, cum sugereaza Olcott. Dar acela este roiul Messier 5 adica NGC 5904, nu NGC 4083 indicat de el. Intre timp, au avut loc revizii profunde ale cataloagelor DSO. Gasiti toata povestea cataloagelor Deep Sky aici:

https://ngcicproject.observers.org/

Apoi Balanta a devenit inobservabila pentru mine, am ramas cu patru duble neobservate din tabelul acestei constelatii.


* Bateria mea mai avea inca ceva energie asa ca m-am orientat spre constelatiile Ophiucus - Serpens din I.S.W.A.T.I.T pag. 26 -27.

- In Ophiucus am observat : 53 Oph , 67 Oph , 70 Oph, 61 Oph, STF 2166, 19 Oph, Tau Oph ( tripla, AB = 1,4'') , STF 2342.

- Deoarece la Ophiucus si Serpens este asa, un fel de talmes- balmes cu incolaciri serpesti, am observat volens- nolens si doua stele din Serpens si anume Theta Ser / Alya, o tripla separabila chiar si cu binoclul si 59 Ser, o dubla inegala frumusica, cu AB= 4''.

- Pe harta de la pag. 27, Olcott nu s-a mai zgarcit cu obiectele cetoase - pufoase si a reprezentat multe. Aseara, am observat dintre acestea, la 107x, doar roiurile sferice M10 si M12 ( pentru ca pe acestea le gasesc repede, chiar si cu ochii inchisi ).

- Pentru sufletelul meu, am rezolvat si separat la 234x dubla Lambda Oph/ STF 2055 AB de 1,4''.
Am revazut cu Baigish 8x30mm, slab luminoase, roiurile IC 4665, M5 si NGC 6633. Si atat.

Am ramas cu restante si la Ophiucus: 36 Oph, 39 Oph si Rho Oph deoarece erau deja in plop ... 
STOP si am trecut la reincarcarea bateriei, ca sa fiu in ton cu moda climatica.

Cer senin, Mircea

Editat: 

Imi cer scuze daca urmatoarea intrebare adresata colegilor de forum este cam personala.
Am rasfoit primele pagini ale acestui topic si am vazut ca atunci exista o larga participare. 
Asadar, ce mai fac domniile voastre ? Ce mai observati ?
Va invit cu drag, astept cu mare interes observatiile si comentariile voastre.
Vreau sa multumesc cu aceasta ocazie colegilor care au binevoit sa participe la discutii.