-----------------------------------
Mircea Pteancu
15 Iul 2024 13:44


-----------------------------------
Duminica 14 Iulie, am reluat observatiile conform I.S.W.A.T.I.T, de acolo de unde le-am intrerupt Vineri. Am folosit reflectorul D= 148mm.

Pana ce s-a intunecat cerul cat de cat, am facut observatii tehnologice sa vad cam la ce sa ma astept de la un ocular de luneta de ochire. Pe care l-am corcit cu un dublet extras dintr-un ocular SW.

- Apoi am reobservat Tau Oph la care aveam o nelamurire. AB are separatia de 1,43'' dupa Stelle Doppie.
Olcott spune ca Tau Oph este tripla. Nelamurirea era care dintre stelele invecinate este C. Am dibuit acest companion, este slab luminos, la 100'' distanta si de 11mv. AB a fost rezolvata la 188x/ TMB 4mm.
Comparat prin observare succesiva cu Lambda Oph cu separatie de 1,35'', Tau s-a rezolvat mai usor.

- 36 Oph si 39 Oph au fost rezolvate si separate cu f= 10mm a ocularului zoom, deci la 75x. Foarte dragute aceste stele, ambele au asterisme invecinate care infrumuseteaza imaginea.

- Rho Oph nu am observat-o aseara, deja era prea jos. Este singura restanta din Ophiucus - Serpens.
Dar parca imi aminteam ca am vazut un asterism triughiular strans la Nord de Antares, atunci cand am testat noua mea luneta RFT 60x380mm. Rho Oph este lucida acelui asterism triunghiular.
Am verificat jurnalul de observatii unde am gasit notata observarea asterismului, de fapt a lui Rho Oph, in seara de Vineri 24 Mai a.c.. Deci stiu ce si unde sa caut in serile urmatoare. Poate chiar deseara ...

* Am mutat apoi satra observationala in Serpens unde am observat Delta Ser - Niu Ser - Beta Ser - 5 Ser si STF 1931.
Delta Ser, o dubla foarte aratoasa de 4'', este cunostinta veche.
Dar Beta Ser a fost noutate si a fost greu de rezolvat din cauza companionului mai slab luminos cu sase clase de magnitudine.
Aceeasi a fost situatia si la 5 Ser , steaua - far langa care gasim roiul M5. Companionul acesteia este ''doar'' cu cinci clase de magnitudine mai slab ca primara dar a fost si foarte jos. A trebuit sa strang la minim picioarele trepiedului si, am cam stat in varful degetelor de la picioare, ca sa ajung la ocular. Dar, pana la urma, am reusit sa vad 5 Ser AB, cu vedere directa, la 188x.
STF 1931 a fost usor de rezolvat dar si ea abia se mai vedea peste varful gardului. Dupa cum zice stravechiul proverb observational:  '' cine incepe sa observe tarziu, o va face din varful degetelor''.

- Am aruncat o noua privire la roiul sferic M5, deloc spectaculos din cauza altitudinii mici.
Am scanat de mai multe ori roiurile deschise invecinate NGC 6633 si Roiul lui Graff care formeaza unul dintre cele mai frumoase colturi ale cerului de vara.
Am incheiat cu imaginea superba a lui Rasalgheti / Alpha Her, dubla care are ceva magic in lumina sa portocalie si in companionul sau verzui.  
 

Cer senin, Mircea