-----------------------------------
Mircea Pteancu
16 Iul 2024 12:17


-----------------------------------
Aseara, Luni 15 Iulie am continuat observatiile dupa cartea I.SW.A.T.I.T.
Ramasesem restant cu observarea stelei duble Rho Oph. Cu aceasta am inceput.
Ceea ce a fost diferit a fost instrumentul deoarece aseara am utilizat dobsonianul ''Ratusca cea urata'' D= 125mm F/6.9 cu ocularul zoom Svbony model 170 / 10 - 30mm pentru mariri de la 29x la 87x si TMB Planetary 5mm pentru 173x.

- Intradevar, lucida asterismului triunghiular, deja mentionat, este Rho Oph. Dar si celelalte doua stele luminoase, de 6,8mv si 7,3mv, fac parte din sistem. Olcott insa vorbeste doar despre H 2  19 AB care acum are separatia de 3''. Am separat-o fara probleme la 173x.
Trebuie insa sa revin aici cu unul din reflectoarele ''mari'' deoarece acolo este un adevarat viespar de stele duble si multiple, inclusiv Burnham. Deci distractia este asigurata !
( Nota: stau fain-frumos in banca mea modesta. De aceea am pus in ghilimele ''mari'' deoarece reflectoarele de 200mm si 250mm asta sunt pentru mine. Si numai pentru mine. Deci sa nu-mi sara nimeni in cap ca, ce sa vezi, pentru John si pentru Mike, telescoapele de 24 inch sunt mijlocii ... bravo lor. Eu asta am si cu asta defilez. )

- Am comparat din nou Tau Oph AB cu Lambda Oph, de data aceasta cu reflectorul de 125mm. Ambele au fost rezolvate si separate la 173x. De data aceasta, din cauza norilor sau paclei, Tau Oph a fost mai greu de rezolvat.

* Am inceput apoi observarea conform I.SW.A.T.I.T, pag 8-9, a obiectelor din constelatia Draco.

- Am rezolvat si separat la 87x / zoom Svbony model 170, stelele duble/ multiple  Niu Dra - Miu Dra - 17 Dra si Psi Dra.

- 39 Dra a fost separata ca tripla la 173x. Dar care-i companionul C, deoarece exista doua stelute asezate simetric fata de AB !?

- Gamma Dra a fost cea mai dificile dubla a serii desi are o separatie imensa de 96''. Nu degeaba poarta indicativul BU 633: are Delta mag = 9,7, companionul fiind o steluta minuscula de 11,9mv, pierduta in lumina puternica a primarei de 2,2mv. Am rezolvat-o, nu fara straduinta, la 173x.

- La Epsilon Dra, se zarea ''ceva,ceva'' in imaginea primarei dar a trebuit sa folosesc 173x pentru o buna separare. Distanta AB este de 3,5'' ia Delta mag = 2,9. Cifrele arata mai bine ca la Izar dar mie Eps Dra mi se pare a fi o dubla mai dificila, contrazicandu-le.

- Iota Dra / BUP 162 este foarte larga, cu separatia de 253''. 

- STT 123 este o dubla stransa de 2,1'' si cu Delta mag moderat de 1,7. Rezolvata.

- Omicron are separatia de 38'', a fost rezolvata cu ocularul zoom.

- Am gasit usor planetara NGC 6543 dar, nici la 173x , nu s-a vazut steaua centrala.

Am terminat dublele din Ophiucus- Serpens si am studiat zece stele din cele cincisprezece din tabelul pentru Draco. 
Aici m-am oprit cu observatiile telescopice. Am avut toate seara, la indemana, binoclul Baigish 8x30mm pentru cautarea obiectelor. In incheiere, am rezolvat cu el Niu Dra, 16-17 Dra si Psi Dra.
Mai ales rezolvarea lui Psi Dra cu micul binoclu m-a incantat deoarece demonstreaza buna calitate optica a acestuia.

Cer senin, Mircea