-----------------------------------
Mircea Pteancu
17 Iul 2024 12:17


-----------------------------------
Aseara, Marti 16 Iulie, ar fi fost logic sa finalizez observarea dublelor din Draco. Dar norii au fost de alta parere si, toata seara, au ocupat oriziontul vestic si nord-vestic, urcand pana la altitudini inalte.
Am decis sa observ pe cerul estic si sud-estic care a ramas , cat de cat, ''senin''. Adica fara nori vizibili dar indesat cu pacla.
Instrumentul folosit a fost dobsonianul ''Ratusca cea urata'' D= 125mm F/6.9 cu ocularul zoom Svbony 10 -30mm pentru mariri intre 29x - 87x, TMB Planetary 5mm pentru 173x si TMB Planetary 4mm pentru 216x.

Constelatia studiata a fost Aquila, descrisa in I.S.W.A.T.I.T. la paginile 44-45.

- Am inceput cu STF 2628. Pentru conditiile reale, a fost un inceput ''cu stangul''. Din cauza paclei, am rezolvat STF 2628 abia la 173x, cu dificultate. Stelle Doppie da o separatie de 3'' si PA = 338 grade. Ceea ce am vazut eu a fost o dubla cu separatia comparabila cu cea de 1,4'' a lui Pi Aql. Iar PA l-am apreciat la aprox. 10 grade. Comparatia cu Pi Aql am facut-o prin observatii succesive la 173x, nu mental.

- STF 2644 cu separatia de 2,6'' a fost rezolvata la 87x. Spre S-SV de STF 2644 am rezolvat S 735, o dubla optica de 57''.

- STF 2654 de 14'' a fost inca si mai usor rezolvata la 87x. Spre Nord de ea se afla STF 2643 despre care am notat : ''... la 216x, se zarea uneori un companion foarte slab luminos, oranj sau rosu, la PA = aprox. 90 grade si separatie 2'' - 3''. Obs. nesigura, pacla in atmosfera.'' 
Parametrii din Stelle Soppie sunt separatia = 3'' si PA = 81*, Delta mag = 2,3 mv. Masurate in 2016.
Deci ''bingo'', zic eu.

- 28 Aql, cu separatie cea mai mare si 11 Aql, cu separatie mai mica decat prima dar ambele inegale, cu companioni slab luminosi. Rezolvate la 87x.

- STF 178, este semnalata doar pe harta , nu in tabel, esta alta dubla larga, cu primara insa galbena

- 57 Aql are o separatie ''albireonica'' si are si contrast de culoare dar moderat: primara este de un alb - galbui foarte deschis iar companionul, mai pregnant la culoare, este verzui.

- Am rezolvat cu usurinta la 29x / zoom la f = 30mm, dublele 15 Aql si 5 Aql si tripla superba Theta Serpentis.

-STF 2446 AB a fost rezolvata 87x. Exista si C de 11,2mv si D de 10,8mv dar pe acestea nu le-am notat.

- R Aql este o giganta rosie, stea variabila pulsanta. Am vazut-o de culoare oranj intens sau rosu - deschis.

- In roiul deschis NGC 6709 am vazut la 87x zeci de stele dispersate, de luminozitati foarte diferite, cu un asterism triunghiular luminos si dominat de stele oranj. Acesta este celebrul roi ''Inorogul zburator'', dovada clara ca in mediile universitare occidentale se consuma de multa vreme prafuri albe, in cantitati exagerate. Pe cand ''Vaca zburatoare''sau ''Elefantul plutitor'' ?

- Roiul NGC 6738 a ocupat cea mai mare parte a campului la 87x in care se vedeau vreo 20- 30 de stele in jurul unui asterism alungit in forma de ''Y''.

- Am incheiat cu reobservarea la 216x/ TMB 4mm a roiului sferic M 15 care s-a vazut granulat si cu nucleu luminos dar nerezolvat.

Dublele din Aquila si obiectele din note au fost toate observate. Eta Aql este o variabila pe care o observ de mai multi ani, deja.

Situatie: in cartea  I.S.W.A.T.I.T. a lui Olcott sunt 37 de tabele si harti stelare aferente. 
Dintre acestea am finalizat opt iar la doua ( Balanta si Draco) am inceput studiul dar am restante.
Deci ma aflu, pentru partea siderala, cam la un sfert din continutul ghidului de observatii.
I.S.W.A.T.I.T.  are insa si o consistenta parte de Selenografie pe care inca nu am abordat-o.


Mircea