-----------------------------------
tudor
17 Iul 2024 14:23


-----------------------------------
APM ul 16x70 dacă dai peste un exemplar bun este cam în ga&#537;că cu Nikon 18x70 &#537;i Fujinon 16x70 la un pre&#539; mai bun. Dar ai încercat de multe ori &#537;i nu ai reu&#537;it să dai peste un exemplar cum trebuie. A&#537;a că &#537;i eu zic sa mergi pe Nikon 18x70. Dai un ban dar stai în fa&#539;ă. A avut Daniel un Nikon 10x70 pe care l-am probat &#537;i eu &#537;i era fantastic. Unul dintre binoclurile cu cele mai mici abera&#539;ii cromatice ( spre zero). Claritatea la ea acasă pe centru cât &#537;i pe margini. Imagine orthoscopica cu un câmp mic, dar mai mare ca unui ocular orthoscopic (51grade). Field stopul era taios de un negru absolut, iar FOVul il puteai privii fara eforturi pana la margni. Mecanica de vis (mirosea a armă). &#536;i acum mai plânge Daniel după el, &#537;i mă simt vinovat că eu l-am încurajat să îl vândă. Dar asta pentru că la apertura 70mm, magnificatia 10x era cam anemica, lucrând mult sub capacitatea lui rezolvanta. Însă varianta 18x70 este mult mai echilibrată din punctul ăsta de vedere. 
Sau poti merge pe varianta binoscop de 70mm pe care ai avut-o deja si pe asta si nu stiu de ce ai vandut-o. Din punctul meu de vedere un binoscop 70mm este peste varianta porro APM ED 16x70 nu doar ca poti schimba puterile dar si optic prezinta ceva avantaje. Eu am observat ca binoscopul achromat Omegon 70mm la 16x a fost net peste binoclul APM ED 16x70 porro. Era vizibil mai luminos (poate din cauza prismelor mari, ca sticla are mai multa!). Claritatea mai buna pe centru si pe margini cu perechea de oculare potrivita! Field stopul negru bine delimitat al ocularelor ieftine Skywatcher Planetary 25mm castiga la impresia artistica fata de ocularele APM ed 16X70, care avea un FOV ce se termina imprecis si confuz.