-----------------------------------
Mircea Pteancu
23 Iul 2024 21:17


-----------------------------------
Abia aseara, Luni 22 Iulie, a fost din  nou cerul cat de cat acceptabil pentru observatii de stele variabile.
De fapt iesisem doar sa ma racoresc oleaca dupa arsita zilei. Si, deoarece sunt un fricos, nu am iesit cu mana goala ci inarmat cu Saga 10x42mm. Dupa cateva ocheade, am decis sa nu pierd ocazia si sa observ variabile.
Zis si facut, am observat urmatoarele treisprezece variabile: bet Lyr, R Lyr, del Cep, miu Cep, gam Cas, eta Aql, R Sct, U Del, EU Del, XY Lyr, g Her, R CrB, khi Cyg.

R CrB este cunoscuta deja ''de multa vreme''. A fost descoperita ca este stea variabila in 1795 de catre Pigott, cel care a descoperit si eta Aql.
In acest ciclu vad ca R CrB s-a oprit din crestere. Ar avea ''dreptul'' de a creste pana la maximul de 5,7 mv dar, de ceva vreme, tandaleste pe la magnitudindea 6mv.

R Lyr, a fost descoperita ca variabila mai tarziu, in 1856 de catre John Baxendell. Si aceasta este o variabila dificila. 
Aseara am apreciat-o la 4,1mv. E foarte posibil ca steaua sa fi fost mai slab luminoasa. Consensul printre observatori acesta pare sa fie. Dar asta pot sa spun cu certitudine, ca am vazut cu ochiul liber pe R Lyr si abia, abia - cu vederea periferica pe steaua de comparatie ''43''. 

Cele mai sus scrise ma aduc la acest comentariu: pe Khi Cyg, pe am apreciat-o la 4,5mv , folosind ca stele de comparatie pe Eta Cyg = ''39'' si pe Fi Cyg = ''47'', nu am reusit sa o vad cu ochiul liber. Ca pe R Lyr.

Am primit mesaj de la d-na Elizabeth Waagen de la AAVSO, mesaj in care am fost informat ca am inregistrat gresit observatiile pentru ''Steaua de granat'' a lui Herschel. Eu am inregistrat observatiile sub indexul ''Mu Cep''.   Aceasta este insa o alta stea, mai exact steaua ''MU CEP''. Cum sunt U Del si EU Del din Delfinul. Serverul a trecut toate observatiile mele de la miu Cep la MU CEP. Naspa !
De aceea, trebuie sa folosesc de acum indexul ''miu Cep'' sau ''MIU CEP''. Ceea ce, incepand cu inregistrarea observatiei de aseara, am si facut.
Am scris ca sa stie si altii, indicativul corect este miu Cep pentru acea stea. 

Mircea