-----------------------------------
valy
07 Apr 2008 13:25


-----------------------------------
Ce ziceti de acest 

Din cate am vazut exista 3 categorii de scule:
- chinezesti, bulk, pe care diversi importatori isi pun numele/abtipildul si le vand sub diverse branduri, gen Alcor, Celestron, etc.
- chinezesti brand, gen Pentax, Olympus, Bushnell, etc., de obicei de 2 ori mai scumpe decat cele din prima categorie
- cele profi ca sa le zic asa., de obicei de 2 ori mai scumpe decat categoria precedenta.

Exista si o a patra categorie: cele chinezesti din plastic, total nerecomandate.

Nu asi lepada cele din prima categorie mai ales tinand cont de raportul pret/calitate: bunicele la pret scazut. Au coating bunicel, au acoperire cauciuc. Nu au mecanisme foarte fine/exacte, mai pierd lumina datorita constructiei economice.
Cele din categoria a doua sunt OK, pot avea anumite prelucrari/calitati mai bune, dar si pretul e mai mare.
Cele mai bune sunt din categoria a treia dar si preturile sunt pe masura.

Tehnic vorbind trebuie sa tii cont ca mai mare de 7x inseamna tremurat rau mai ales cand privesti stelele. In plus un raport cat mai mare diamentru lentila/putere de marire inseamna un camp vizual mai mare si o pupila mai mare, ambele fiind ideal sa fie cat mai mari. Pentru mariri de 10-15x e recomandat trepied altfel nu prea poti vedea stabil stelele. La terestru mai merge dar la stele nu prea, decat daca ai mana foarte sigura. In plus cu cat binoclul e mai mare cu atat si comoditatea in transportare, folosire e mai scazuta. 
Eu am 7x50 si e destul de greu. Calitativ e ok, pentru 2 mil cat am dat pe el. Nu este pentru cei exagerat de pretentiosi, dar e OK. Probabil si cel din link e similar. E o optiune ieftina si relativ buna. Pentru terestru il recomanda unghiul mare de cuprindere, pentru astro il recomanda factorul de marime dar nu si faptul ca tremura rau la 15x. Poate compensa insa cu montarea unui trepied, deci o suma in plus de luat in calcul.