-----------------------------------
Mircea Pteancu
01 Aug 2024 16:32


-----------------------------------
Da, la pasajul acela m-am referit.
Scoate in evidenta mai multe aspecte.
Colimarea se face ''instantaneu'', privind prin oculare si dureaza cateva secunde. Se spune clar ca-i scurta, simpla, ca ''nu-i ca la un dobsonian''. ( Deci nu e chinuitoare?). Daca ... nu se intampla ceva. De aceea spune AY ca era nevoie de diagnoza, colimarea nu a dat rezultatul obisnuit.
Pe de alta parte, daca cineva isi printeaza piesele, nimic nu il retine, daca o piesa s-a uzat / s-a deteriorat, sa printeze una noua.

Binoclurile acestea sunt genul acela de instrument ca reflectoarele din vrema lui Porter si cele din gasca lui Texereau: omul si le construia singur, piesa cu piesa, le stia ''pe dinafara'' si , daca era nevoie, isi ''baga mana'' fara teama peste tot. Lucru de care nu tot muritorul este capabil, ce-i drept.
Acuma nu-i asa, acum domneste Klanul Cardului. Are domnu' amatoru' orice problema, da cu cardu' si isi cumpara ''de nou'' altul ( nu conteaza ce ) din China.
Ori binoclurile gen Magic tin de o alta mentalitate, devenita acum anacronica. Mie de aceea imi plac, pentru ca si eu sunt anacronic si nu cer nimanui sa ma urmeze in asta.

In alta ordine de idei,imi amintesc de primirea groaznica pe care i-a facut-o editorul sef de la Sky and Telescope lui Dobson si telescoapelor sale. Cum l-a clasat la gunoi cu injghebarile alea ridicole de placaje si carton. Telescopul adevarat este o bijuterie, arta si precizie, materiale superioare, manopera hiper- exacta. Si iaca venea calugarul ala raspopit cu bidoanele lui jalnice, cu optica testata pe becuri de strada, cu secundare lipite pe dopuri cu bucati de limba de pantofi etc etc . Si vedem ce a iesit ! De Federer isi mai amintesc exegetii,  de Dobson toata lumea.

Mircea