-----------------------------------
Mircea Pteancu
01 Aug 2024 21:51


-----------------------------------
Aseara, Miercuri 31 Iulie, dupa ce m-am ghiftuit observand obiecte ale cerului profund cu binoclul Swarovski Habicht 10x40mm, am observat o singura stea variabila: Khi Cyg.
Am schimbat tactica si in loc de stelele de comparatie 39 si 47, i-am aplicat un ''dublu Nelson'' prin compararea cu stelele 44 si 47 de la R Lyr. Am stramtorat-o adica, i-am redus plaja de comparatie.
Astfel am apreciat luminozitatea aparenta a lui Khi Cyg tot la 4,5mv ca data trecuta.
Acum insa am fost mai atent si la steaua de comparatie 47 ''proprie'' adica Fi Cyg.
Cu ochiul liber s-au vazut, impreuna cu Khi Cyg, atat steaua Fi Cyg de 4,7mv cat si steaua de comparatie 47 a lui R Lyr. Steaua de comparatie 50, deci 5,0mv, de la Vest de Khi nu s-a vazut.

Am aflat si cauza pentru care data trecuta nu am vazut pe Fi Cyg si anume, aceasta se afla suficient de aproape de Albireo '' ca sa se piarda'' in lumina acesteia. Privind insa cu atentie o veti vedea.

Atasez schita din jurnalul meu despre  observarea cu ochiul liber a lui Khi Cyg, de azi-noapte.
44 Cyg este steaua din coltul dreapta sus. Din gresala am scris pe schita o notita despre R CrB dar pe aceasta nu am observat-o detaliat. Doar asa, in trecere.

Si ca sa nu poluez forumul cu mesajele mele, notez aici obiectele de cer profund observate  aseara cu Habicht 10x40mm:

- M39, cR 399, M14, NGC 457 = Fi Cas si ceata mica si foarte slaba, NGC 663, M3, M5, M13, M92, M10, M12, NGC 6633 - Roiul lui Graff, IC 4665, M22, M28, M8, M20= cateva stelute, M21= o stea si ceata mica si slaba, M24 cu asterismul ''potcoava'' a lui Tirion, M 25, M23, M18, M17, M16, M11, M75.

- Am rezolvat si separat stelele duble/ multiple: Delta Cep, Zeta Lyr, Albireo, Nu Dra, 16-17 Dra, Omicron Cyg ca tripla, 16 Cyg, Alfa Cap, Beta Cap.

- Psi Dra si 61 Cyg au fost numai rezolvate in forma cifrei 8. La Psi Dra, inelele cifrei se vedeau de marimi si luminozitati diferite.

Excelent binoclul Habicht 10x40mm, este doar oleaca obosit.


Succes, Mircea