-----------------------------------
mmarin
02 Aug 2024 21:00


-----------------------------------
 Ce mai vreau sa spun provine de la experimentarea vizoarelor binoculare. Vederea binoculara la grosismente mari ridica pretentii cu privire la pozitia capului, a ochilor observatorului fata de instrument.
Am rezerve ca cineva va face observatii indelungate cu un binoclu drept care mareste de 50x sau 75x. De cate ori indrepti instrumentul spre alt obiect, trebuie sa iti modifici corespunzator pozitia corpului, a capului, a ochilor pentru ca acestia sa stea in pozitia corecta fata de pupilele de iesire.
Ceea ce corpul face in mod automat la binoclurile cotite ca cele achizitionate de mai multi membrii ai forumului datorita monturilor azimutale. Nu se va intampla insa cu binoclu drept de marire mare, nici macar cu cel pus pe montura paralelogram.
Daca lucrurile ar fi fost simple, era plina lumea de telescoape binoculare care maresc de 200x. Ma uit in jur si intreb: unde sunt? Eu nu le vad. 

Mircea
  Cele de mai sus sunt adevărate &#537;i merită re&#539;inute. Dar, de&#537;i binoclurile cotite sunt mult mai u&#537;or de folosit tot trebuie să-&#539;i repozi&#539;ionezi corpul destul de des iar magnifica&#539;ia e limitată de precizia construc&#539;iei mecanice. Pu&#539;ine pot fi folosite la 80x fără să obosească ochii. Tre' să fii construit dintr-un anume fel de material ca să mergi pe drumul ăsta până la capăt, eu unul am apucat pe alte căi.