-----------------------------------
tudor
03 Aug 2024 18:47


-----------------------------------
Mircea,
Citesc cu interes si eu postarile tale !
David Marica,
Ai avut activitate intensa, felicitari!

Pe 2-3 august am fost un grup de 5 persoane de la AstROmania in zona Adamclisi, pe langa satul Lespezi. Dealuri, maluri inalte si lunci formau peisajul acestei zone ca de poveste. La un moment dat doi cai au aparut din noapte, incat pareau ca niste balauri. Toate astea au fost acoperite de cerul FANTASTIC. Pentru acest cer cei 5 "haiduci" au incalecat pe masini si au mers doua ore jumatate departe de Bucurestiul luminos. Aici practic Calea Lactee atingea orizontul dintr-o parte in alta. Nu am mai vazut niciodata ca in acest loc cu ochiul liber atatea filamente si structuri in Calea Lactee! Practic Calea Lacteee lumina totul imprejur! Era un bortle 2. Am avut si un aparat SQM dar pana si el era influentat de lumina Caii Lactee.
Pentru mine noaptea asta a avut o dubla importanta: Am avut acces la cel mai frumos cer vazut de mine si am facut botezul noului meu binoscop Omegon 100mm BT 90grade Achromat. 
Am revazut cu el foarte multe obiecte ceresti, dar o sa ma opresc la cateva care spun cate ceva despre calitatea optica a acestui instrument. Nebuloasa Voalul a fost vizibila foarte bine si mi-a confirmat capacitate mare de colectare a luminii a instrumentului! Atat partea de est,  cat si partea de vest au fost usor vizibile chiar si fara filtru UHC. Practic scanand zona incet, nebuloasele "mi-au sarit in ochi de la sine", fara sa fie necesar cunoasterea exacta a locatiei lor! Apoi testul claritatii a fost pe Saturn si Jupiter. Instrumentul a livrat imagini foarte contrastante si rezolute.  Luminii planetelor a fost stransa atat de frumos la 91x, fara aberatii cromatice suparatoare, incat ma declar extrem de multumit si la acest capitol! Nebuloasa Inel era grasa si bine conturata. 
Iata si o incercare nereusita, pentru ca realitatea are si de astea nu e numai roz. Din cauza lui SkySafari am pierdut foarte mult timp in incercarea observarii a doua comete, sacrificand complet zona mea preferata din Sagetator. Mare greseala!  Aplicatia mi-a dat magnitudini prea mici pentru aceste comete si m-a indus in eroare. Pentru C/2021 S3 mi-a dat mag 10.5 si pentru 154P/Brewington mag. 10.8. Deci magnitudini pe care ar fi trebuit sa le mananc pe paine cu binoscopul de 100mm. Dar m-am chinuit mult timp in Draco si Auriga cu aceste comete fiind foarte intrigat ca nu le puteam vedea. Mi-am stors toate puterile dar nici urma de comete. Explicatia a venit cand, disperat,  am tras un ochi pe situri specializate, unde am aflat ca aceste comete aveau de fapt magnitudini peste limita teoretica a binoclului meu. C/2021 S3 mag 13.5 si respectiv mag. 14.5 pt 154P/Brewington. Mi-am mai revenit psihic vazand ca nu e de la mine, "era de la ei" :) ...dar timpul scurs ramane scurs.