-----------------------------------
tudor
05 Aug 2024 17:34

Albatrosul - Binoscop Omegon Brightsky 100mm 90grade
-----------------------------------
Binoscop Omegon Brightsky 100mm 90° Albatrosul 

Introducere
Acest binoclu este fabricat in China. Scrie "China" la loc de cinste, chiar in "fruntea" binoclului, intre bariletele ocularelor. Mi se pare mai onest si mai cinstit asa! Nu ca cei de la APM, care au scris pe binocluri, mare cu litere de-o schioapa "Germany". Dar stim foarte bine ca toate aceste binoscopuri fie ca sunt APM, Omegon sau TS au iesit din aceeasi fabrica chinezeasca, fiind vopsite doar diferit. O alta onestitate Omegon este si faptul ca nu folosesc termenul "SemiAPO" ca la APM. E ca si cum ai zice "SemiPerfect". E bine ca Omegon nu recurge la astfel de SemiSmecherii.

Mecanica
Este o matahala de instrument cantarind 8kg cu placuta de prindere si capace fata spate. Acest instrument mare trebuie folosit obligatoriu pe o montura foarte stabila (o sa prezint cu alta ocazie ce trepied si cap de montura folosesc eu). M-am gandit sa-i zic "Albatrosul" pentru ca este pasarea cu anvergura aripilor cea mai mare, aproximativ 3.5m. Dar totodata si pentru a arata apartenenta la acelasi regn cu mult mai mica "Fregata" de 70mm. Amandoua au tuburile prinse intr-un corp monobloc, conferindu-le o mare rezistenta si robustete. Daca nu ar fi fost din magneziu, corpul ar fi cantarit cu siguranta si mai mult. Singurele elemente mobile sunt turelele metalice de reglare interpupilara si focuserele individuale de pe ele. La aceste barilete de focus se afla si calcaiul lui Ahile al acestor tipuri de binocluri. Aici precizia mecanicii ar fi trebuit sa fie mai mare, fiind elemente in miscare. Chiar daca au o constructie extrem de robusta cu miscari inchegate am observat ca bariletele de 1.25" prind ocularele nu tocmai central. Acest lucru este evident mai ales la perechea de oculare cu focala scurta 6mm ce imi dau magnificatia  91x. Aceste oculare trebuie rasucite putin inainte de a le strange cu inelul bariletului, pentru a fi centrate in axul optic, pentru o colimare perfecta! Absolut toate exemplarele testate de mine au aceasta problema indiferent ca sunt APM, TS sau Omegon, si indiferent ca sunt Achromate, ED sau SD. O alta problema comuna este faptul ca doar bariletul stang e putin mai stramt decat cel drept, facand introducerea anumitor oculare putin mai anevoioasa. APM SemiApo 70mm, APM SD 100mm, TC ED 100mm, Omegon Brightsky 100mm, toate au aceasta diferenta intre bariletul stang si cel drept, mai mult sau mai putin evidenta de la un exemplar la altul, dar in final perfect utilizabile. Doar un model APM SD 100mm a fost mai grav, fiind returnat de un prieten de stele, pentru ca nici nu putea introduce anumite oculare in bariletul stang. Aceasta problema este recunoscuta chiar de catre vanzatorii autorizati! La Omegonul meu se simte o impotrivire in momentul in care pun anumite oculare in bariletul stang, dar in final nu este ceva foarte grav. Am vrut sa semnalez aceasta ciudata situatie, care spune cate ceva despre lipsa preciziei executiei la aceste binoscopuri.

Optica
Obiectivele achromate au straturi antireflex verzi/albastrui cu o focala de 550mm f/5.5. Am vazut desfacute astfel de binocluri si prismele sunt enorme, de dimensiunea unei palme! 
Luminozitatea
Datorita prismelor enorme acest binoclu este foarte luminos. La 91x binoclul nu da nici un semn ca ar fi satul de lumina. Nu este doar o impresie ci este chiar foarte luminos. Nebuloasa Voalul a fost foarte usor reperata si vizibila ca si cum as fi avut filtru UHC. Imi imaginez cum s-ar fi vazut cu filtru UHC daca il aveam la mine la teste. Ca o echivalenta de luminozitate acest binoscop este undeva simliar cu o luneta de 120mm. Pe timp de zi Albatrosul mi s-a parut chiar mai luminos si decat APM 28x110. Noaptea, apertura si pupila de iesire mai mari ale lui 28x110 fac per total sa se egalizeze competitia. 
Claritatea si aberatiile cromatice
M-am bucurat foarte mult sa vad ca tuburile sunt cu adevarat gemene cand vine vorba de gestionarea astigmatismului, comei si colimarii. Isi merita numele de "TwinView" inscriptionat pe corp!
Obiectivele achromate ale Albatrosului, spre fericirea mea, au aberatia de sfericitate foarte bine tinuta in frau. Dar pretul platit este aparitia aberatiilor cromatice, vizibile mai mult la observatii terestre spre marginile FOVului in conditii de lumina puternica (dar pe vreme innorata nici urma de aberatii cromatice).
Testat pe planetele Jupiter si Saturn, nu ma asteptam ca prestatia Albatrosului sa fie atat de buna. Cu ocularele ortoscopice Fujiyama 6mm, la 91x planetele erau atat de curate si cu contrast ridicat incat nu imi venea sa cred. Deasemenea campurile stelare, cum ar fi Pleiadele, Roiul Dublu din Perseu, aveau o curatenie si stralucire aparte, lumina stelelor fiind bine stransa. Rezolutia si contrastul imaginii le-am remarcat din primele observatii, atat pe terestru cat si la astro. Nu am apucat inca sa ma uit cu el la Luna, dar cred ca o sa ma lase cu gura cascata, chiar daca o sa fie prezente ceva aberatii cromatice pe limbul Lunii!

Concluzii
Albatrosul este un binoscop mare si greu, necesitand montura serioasa si precisa, dar care ma rasplateste cu imagini foarte bune. Testele mi-au indicat faptul ca obiectivele si optica acestui binoscop achromat au fost proiectate cu intentia de a face un compromis cat mai mic cand vine vorba de claritatea imaginii, dar cu sacrificare un pic mai mare a corectiei cromatismului, care e sezisabil cel mai mult la observatii terestre. Dar oricum acest binoclu nu este gandit pentru observatii terestre, fiind specializat pe observatii astronomice de camp larg, exact cum il voi folosi si eu. Deasemenea este si instrumentul meu de cautat comete sau galaxii palide, inlocuindu-l cu brio la acest capitol pe APM 28x110.