-----------------------------------
saiph
07 Aug 2024 10:45


-----------------------------------
Salutare
De dimineata pe la 3.30 am lasat telescopul sa se aclimatizeze o ora, din pacate nu am reusit sa vad mai bine (detalii la jupiter si saturn).
Cred totusi ca ocumarele mele sunt mai slabute (Ocular BRESSER Plossl 5, 10 si 15), le-am folosit cu barlowul si fara el, imaginea era tot neclara.
As prefera sa cumpar un ocular mai bun decat ce am eu (5,10, 15), ma gandeam la unul de 7mm de genul acesta   (https://astromagazin.ro/oculare/5646-ocular-ts-optics-uwan-7mm-82.html)
Dau banii degeaba pe el ?
Se se vede la fel ca celelalte ale mele?

Acesta este singurul telescop prin care m-am uitat, poate nu duce el mai mult, sau sunt eu prea carcotas.

Va multumesc.


Asa cum zicea si Erwin mai devreme - sunt multe cauze pt care se poate vedea "nesatisfacator" la ocular :) Nu inseamna neaparat ca ocularul e prost/defect sau ca telescopul e stricat. Pe langa colimarea la care m-a dus cu gandul cele relatate de tine, mai pot fi si conditii atmosferice locale, curenti de tub, adaptarea termica a oglinzilor, seeingul si alti factori. ia-le pe rand si verifica-le atent (sunt tutoriale pe net despre cum poti face asta, la fiecare factor in parte), si abia apoi poti trage o concluzie si lua o masura adecvata care sa-ti aduca imaginea la calitatea care ar trebui sa fie.