-----------------------------------
tudor
09 Aug 2024 16:26


-----------------------------------
Decizii, decizii, decizii
Am avut in minte cam tot timpul intrebarea "care este numarul suficient de oculare pentru un binoscop si care sunt aceste oculare". Avand multe perechi de oculare am inceput sa fac o rationalizare a folosirii lor in functie de instrument si de situatii. Acest lucru e mai complicat decat pare la prima vedere. Instrumentele sunt doua binoscoape 70mm (focala 400mm) si 100mm (focala 550mm). Am perechi de oculare de la 32mm la 6mm. Insa la focala de 25mm am cele mai multe perechi de oculare. Aici deciziile sunt mai greu de luat pentru ca fiecare ocular are ceva ce imi place mult. Binoscopul de 70mm il folosesc cand vreau sa am bagaj mic si usor, iar cel mare la iesiri organizate!
Pentru binoscopul de 100mm eu m-am decis momentan ca inima setului de perechi de oculare este Morpheus 17.5mm 76gr. In urma mai multor teste  comparative cu alte oculare il suspectez ca ar avea in jur de 73gr cu 2.32gr FOV in loc de 76gr cu 2.45gr FOV. Morpheus imi da o marire 31x, zic eu medie pt binocluri. In jurul aceastei perechi de oculare ma gandesc sa construiesc setul de oculare pt binoscop. Pentru magnificatii mai mari alegerea este foarte simpla pt ca alte variante n-am decat o pereche de TV Delite 11mm 62gr care imi da o magnificatie 50x, fix o pupila de 2mm foarte versatila! Si apoi mai am o perche de ortoscopice 6mm Fujiyama, dar vor fi folosite extrem de rar mai mult pentru teste.
Dilema mea este insa daca merita sa aleg oculare cu focala mai mare decat cea de la Morpheus? 
APM UFF 24mm ar fi alegerea cea mai logica avand si cel mai mare AFOV dintre 25uri, dar este mare si greu. Oare diferenta intre 2.83gr UFF si 2.32gr Morpheus 17.5mm este atat de mare incat sa se justifice folosirea lui 24mm? Nu este cumva redundant? Pe binoscopul 70mm cu focala mai scurta ii vad rostul lui APM UFF 24mm, pentru ca imi da un camp mare, aerisit de 4 grade, bun pentru a "musca" bucati cat mai mari din cer.

Mai am si alte oculare de 25mm si 32mm dar sunt mult mai de nisa, si pe care eu le numesc "specializate" fiind utile pentru anumite specialitati extreme ca sa zic asa.
1 ocularele Leica 25mm de microscop au cam 52-53 grade. Pierd camp real fata de UFF (2.4gr vs 2.83gr pe binoscopul de 100mm) insa as castiga la volum si mai ales la transmisia luminii si un pic claritate pe centru. Totusi psihic nu ma impac cu ideea ca acest ocular are aproape acelasi FOV real cu Morpheus 17.5mm (2.4 vs 2.32), dar la o putere mai mica (22x vs 31x). Cred ca aceasta pereche o voi folosii cu precadere in mod terestru pentru ca e fara distorsiuni liniare, la fel ca mjoritatea ocularelor de microscop. Am intalnit aceasta ortoscopicitate la majoritatea ocularelor de microscopie.
2 ocularele Fujiyama 25mm. Sunt cele mai clare din centru si pana in margini si deasemena si cele mai luminoase. Le introduc in barilete atunci cand vreau sa storc cat mai multa informatie de lumina si rezolutie din focala asta de 25mm! Dar mi se pare destul de mare diferenta aproape de 1 grad la campul vizual real fata de UFF (1.9gr vs 2,83gr)  si din cauza asta nu este o pereche de oculare folosita des!
3 ocularele TV Plossl 32mm. Au pupila mai mare si acelasi camp vizual cu APM. Insa faptul ca APM UFF 24 are magnificatie mai mare la acelasi camp real, iarasi instinctul psihologic ma face sa utilizez TV Plossl 32mm doar pentru situatii speciale, doar cand am nevoie de pupila foarte mare, de exemplu cu filtre UHC.

In concluzie focalele mai mici de 17.5mm am impresia ca vor fi folosite pe binoscopul meu de 100mm mai rar si doar in situatii speciale, de nisa , in conditiile in care Morpheus 17.5mm cred ca are un camp real nu cu mult mai mic decat UFF! Simt ca pe bino 100mm magnificatii mai mici de 31x si mai mari de 50x sunt magnificatiii de "specialitati" pentru unele  obiecte astro speciale
Pt binoscopul mic de 70mm as merge pe aceeasi configuratie de doua perechi de oculare, Morpheus 17.5 si TV Delite 11mm, la care as adauga UFF 24mm

Stiu ca alegerea de oculare este foarte personala implicand multe variabile in preferinte (comoditate, ergonomie, greutate, volum, distorsiuni, aberatii cromatice, field stop clar/neclar, camp vizual, claritate pe margin, pe centru etc). Dar totusi, voi daca ar fi sa folositi cat mai putine perechi de oculare, ce focale, pe care le-ati alege, si cate perechi de oculare vi s-ar parea suficiente pentru folosire fregventa pentru astronomie, pe tipul asta de binoscoape folosite de mine?