-----------------------------------
mmarin
10 Aug 2024 23:27


-----------------------------------
Din cele împărtă&#537;ite de ini&#539;iatorul topicului deduc că principala cauză a lipsei detaliior e turbulen&#539;a atmosferică. Planetele sunt jos &#537;i lumina trece piezi&#537; prin aerul încălzitde activitatea umană. Să nu uităm că la est are capitala. Saturn, spre sud se vede probabil mai bine dar nu are mare lucru de arătat anul ăsta. Desigur, problema poate fi agravată de colimarea defectuoasă, calitatea ocularelor sau chiar a telescopului în sine - de&#537;i calitatea oglinzilor chineze&#537;ti e bună uneori mai apare &#537;i câte o lămâie.
  Mi se pare ciudată ciudată experien&#539;a paradoxală a lui Mircea Pteancu. Ori locul cu cer negru are un microclimat aparte ori avem un caz clasic de turbulen&#539;ă instrumentală. Eu am ajuns să îmbrac newtonienele mele în paltoane din folie termoizolantă metalizată &#537;i să le pun căciuli la capătul dinspre oglindă. Cred că me&#537;terii de la Meade nu din zgârcenie foloseau pe vremuri tuburi de carton presat ci pentru calită&#539;ile termoizolante.