-----------------------------------
Mircea Pteancu
21 Aug 2024 21:40


-----------------------------------
Multumesc Tudor, Doamne ajuta !
Si da, ii multumesc colegului de forum si prietenului zoth pentru aceasta sansa.

Acum, taman cand scriu aceste cuvinte , in sfarsit .... PLOUA !
Dar aseara nu a plouat si, desi a fost noros, am putut testa ''kalumea '' binoclul Habicht 7x42mm. 
Este un instrument minunat. Desi dupa primele incercari aveam dubii, aseara, avand grija si ragaz sa focalizez cu mare atentie, am rezolvat stele duble cu duiumul : Eps 1-2 Lyr n-o fi impresionant si nici nu este, in copilarie si tinerete le rezolvam cu ochiul liber. Nici Niu Dra si 16-17 Dra nu-s grele, le-am rezolvat cu binoclul galilean la 3,6x. Dar Djiban/ Psi Dra cu separatie de 30'' si Delta mag de o clasa de magnitudine nu-i de nasul oricarui binoclu. Alte ''succesuri'' : Albireo/ 35'', Omicron Cyg, Omega Cyg, Delta Cep / 41'', Phi Cas, Zeta Lyr / 44''. Acestea, cu un binoclu de 7x ! 
Pe cerul potopit de Luna Plina, am vazut binisor M 39, M29 ca un fulg cetos. M13 si M92 au fost spre limita de observabilitate iar IC 4665 doar cu vederea periferica.
Doua asterisme am vazut, ''Inelul de logodna'' din UMi si asterismul ''Pi'' din Cefeu. Am incercat binoclul pe cateva variabile precum Delta  Cep, Miu Cep/ Garnet Star si Eta Aql dar fara sa fac evaluari.
Binoclul va fi bun si pentru variabile.
Cireasa de pe tort a fost insa Luna (aprox.) Plina. Uram Istenem ! Plina, dar plina-plinuta-ochi de detalii, nu un desert galbui orbitor. Cam la trei grade si ceva spre Est se vedea , in camp cu ea, o stea iar marginea campului era tivita cu nori intr-o risipa de culori pastelate si de cateva flori de floarea-soarelui, usor defocalizate. O imagine, un peisaj pictural de o frumusete cum rar mi-a fost dat sa vad. Asadar ne iubim, haremul meu de instrumente s-a imbogatit cu inca o cadana de o rara frumusete.
Asta e, ma simt un fel de Bino - Pasha. Cand ma gandesc ca unii sunt eunuci, nu-mi dau seama cum pot trai ei fara un binoclu. Fara unul, dom'le !?

Mircea

PS: inainte de a trimite aceasta postare, am vazut intrebarea lui Bivanus. Nu mai ''vorbi'' cu cei de la Motic deoarece sunt niste parasute. Un ocular cu focala de 22mm este un 11,36x nu un 5x.